• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Klix.ba

24.03.2021

15:38

USKORO LEČENJE VIRUSA OD KUĆE?! Oralna vakcina protiv KOVIDA trebalo bi da uđe u fazu kliničkog testiranja!

Vesti

USKORO LEČENJE VIRUSA OD KUĆE?! Oralna vakcina protiv KOVIDA trebalo bi da uđe u fazu kliničkog testiranja!

Podeli vest

Klinička testiranja oralne vakcine protiv koronavirusa mogla bi uskoro početi, a preliminarni podaci su obećavajući

Radi se o vakcini pod nazivom Oravax koju razvijaju izraelsko-američka kompanija Oramed Pharmaceuticals i indijska kompanija Premas Biotech. Ova vakcina se guta poput pilule te bi je ljudi mogli uzimati i kod kuće.

Istraživanja sprovedenea na životinjama su pokazala da je oralna vakcina rezultirala stvaranjem antitela koja pružaju imunitet protiv koronavirusa. Obećavajući rezultati su postignuti davanjem samo jedne Oravax kapsule, što ovu vakcinu razlikuje od ostalih koje je potrebno primiti u dve doze.

Suosnivač komapnije Premas Biotech je za indijske medije rekao da se vakcina uzima poput vitaminske pilule te da je potpuno siguran u njenu efikasnost. Rezultati testiranja na životinjama uskoro će biti objavljeni u naučnom časopisu.

Direktor Orameda Nadav Kidron je za Jerusalem Post kazao da bi oralna vakcina rešila logistički problem koji je prisutan u svetu u procesu vakcinacije te je istakao da bi se pilula mogla uzimati i iz udobnosti doma.

Foto: Pixabay

Takođe, vakcina bi se mogla čuvati u običnom frižideru pa čak i na sobnoj temperaturi, što takođe eliminiše problem sa skladištenjem standardnih vakcina koje se moraju čuvati na ekstremno niskim temperaturama. Kidron je rekao da bi oralna vakcina mogla imati manje neželjenih efekata.

Oravax Medical se priprema za testiranje na ljudima u nekoliko zemalja uključujući SAD, Izrael, Meksiko i Evropu. Istraživanja bi trebala početi u julu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija