• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

26.03.2021

12:16

VODI SE SVETSKI RAT ZA VAKCINE! Makron otkrio šta se dešava, pa ove dve zemlje proglasio glavnim neprijateljima!

Vesti

VODI SE SVETSKI RAT ZA VAKCINE! Makron otkrio šta se dešava, pa ove dve zemlje proglasio glavnim neprijateljima!

Podeli vest

Evropa se suočava sa „novom vrstom svetskog rata“ povezanog sa vakcinacijom, a do toga je došlo, između ostalog, i zbog težnje Rusije i Kine da „izvrše uticaj pomoću vakcina“, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron, prenosi Figaro

Francuski lider je izrazio mišljenje da u aktuelnoj situaciji Evropa treba da bude samostalna po pitanju proizvodnje vakcina.

„Svedoci smo pokušaja destabilizacije od strane Rusije, Kine, težnji da se utiče pomoću vakcina, i u svetlu toga želimo da proizvodimo toliko (vakcina) kako bismo zadovoljili sopstvene potrebe“, istakao je Makron na pres-konferenciji nakon prvog dana virtuelnog samita Evropske unije.

On je obećao da će Evropa do leta biti kontinent koji proizvodi najveću količinu vakcina protiv virusa korona.

„Evropa može proizvoditi dovoljan broj doza da osigura svoj kolektivni imunitet. Evropa je jedini kontinent koji ima svoju strategiju i svoju diplomatiju u oblasti vakcina“, poručio je francuski lider.

Takođe je predložio da se blokira izvoz vakcina ukoliko proizvođač ne ispunjava obaveze po pitanju isporuka Evropskoj uniji. Istovremeno, Makron je naglasio da kompanije „Moderna“ i „Fajzer“, za razliku od kompanije „AstraZeneka“, ispunjavaju svoje obaveze.

Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Tvorci ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) su odgovorili francuskom lideru i predložili su mu da se pridruži zemljama koje su odlučile da proizvode rusku vakcinu u svojoj zemlji.

„Dragi predsedniče, mi se trudimo da vakcine budu izvan politike – to je naša najbolja nada za mir u celom svetu, a ne za rat. Zahvalni smo što se poslali tim francuskih naučnika na čelu sa (direktorom Nacionalnog instituta za zdravstvena i medicinska istraživanja) Mari-Pol Keni i za naše partnerstvo sa Francuskom koje nam je veoma pomoglo i koje je doprinelo našoj zajedničkoj borbi protiv virusa korona. Rusija je predložila Francuskoj da se pridruži 10 drugih zemljama koje su odlučile da proizvode 'Sputnjik Ve'. Proizvodnja različitih vakcina je put ka vakcinalnoj nezavisnosti. Zajedno smo jači!““, napisali su tvorci ruske vakcine na Tviteru.

Međutim, stav Makrona je ranije bio nešto drugačiji, budući da je tada smatrao da je potrebno sarađivati sa Rusijom i Kinom kako bi vakcine proizvedene u tim zemljama učestvovale u borbi protiv pandemije virusa korona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sumadinac

pre 3 godine

Pa ajde Makrone zivim na Zapadu kad možete bez Rusije sto je ne stvorite već jednom nego ste unistili svu ekonomiju a novac pokrali tesko ovom narodu koga vi vodite sa celom EU.

coka

pre 3 godine

Izgledalo je da je ovaj malo pametniji od onih prevazidjenih fosila u EU, kad ono, gle!!!! I njemu je svraka popila pamet, pa sad prica nebuloze. Kad cinis dobro, onda je to, to!!! Nije nesto drugo sto projektujes iz svoje psihologije!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija