• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

08.04.2021

20:44

OVDE SE PRODAJU LAŽNI KOVID PASOŠI I TO PO CENI KIKIRIKIJA! Sajber stručnjaci upozoravaju na ovaj kriminal!

Vesti

OVDE SE PRODAJU LAŽNI KOVID PASOŠI I TO PO CENI KIKIRIKIJA! Sajber stručnjaci upozoravaju na ovaj kriminal!

Podeli vest

Lažni kovid pasoši se prodaju preko interneta po bagatelnim cenama u velikoj prevari koja je alarmirala vlasti brojnih država koje žele da ožive putovanja i ekonomije, ocenili su sajber stručnjaci

Od Islanda do Izraela, brojne države su počele da ukidaju restriktivne mere prilikom prelaska granica za ljude koji mogu da dokažu da su vakcinisani.

- Ljudi pokušavaju da zaobiđu pravila praveći lažne dokumente, pritom stavljajući živote drugih u rizik - rekao je za Rojters Benu Arora, osnivač sajber obaveštajne kompanije "Sajbl".

On je dodao da su njegove kolege i on videli mnoštvo sajtova na dark vebu gde se prodaju lažna dokumenta "po ceni kikirikija".

Foto: Reuters

- Velika je potražnja za ovim lažnim papirima - naglasio je Vanunu.

Lažni pasoši na regularnim sajtovima

Lažnjaci su se takođe pojavili na regularnim sajtovima i raznim platformama, kazao je Čad Anderson, visoki bezbednosni onlajn istraživac u kompaniji "DomejnTuls".

Prošle nedelje, 45 državnih tužilaca iz SAD je potpisalo pismo u kojem pozivaju rukovodstvo Tvitera, Ibeja i Šopifaja da preuzmu hitne akcije i spreče prodaju lažnih podataka na njihovim platformama.

Ibej je saopštio da je preuzeo značajne korake da blokira i brzo ukloni lažne dokumente koji ugrožavaju zdravlje ljudi, dok Tviter i Šopifaj još nisu ništa komentarisali.

Dan ranije, FBI je apelovao na ljude da ne kače fotografije dokumenata o vakcinaciji na društvenim medijama, upozorivši da mogu biti zloupotrebljene i falsifikovane.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija