• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

10.04.2021

23:15

KOVID PASOŠI KONTRAVERZNO PITANJE U SAD! Zašto je Amerika protiv dokumenata o vakcinaciji?!

Vesti

KOVID PASOŠI KONTRAVERZNO PITANJE U SAD! Zašto je Amerika protiv dokumenata o vakcinaciji?!

Podeli vest

Američka administracija predsednika Džozefa Bajdena saopštila je da neće uspostavljati nacionalni sistem "pasoša za vakcinisane protiv Kovida", već da će, umesto toga, prepustiti privatnim kompanijama da primene mehanizme kako bi građani dokazivali da su vakcinisani radi putovanja i drugih aktivnosti

Ove nedelje, Njujork je postao prva država koja je ponudila digitalni "pasoš za vakcinu" - besplatnu aplikaciju i vebsajt za dokazivanje negativnog statusa na Kovid, kroz podatak o vakcinaciji ili kroz dokaz o negativnom testu na Kovid 19, prenosi Glas Amerike (VOA).

- Moramo da poštujemo privatnost ljudi. Moramo da budemo sigurni da je sistem precizan i tačan. Definitivno treba još razraditi stvari, ali mislim da će ovo biti deo rešenja - kazao je gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio.

Privatne kompanije širom sveta već koriste digitalne potvrde o vakcinaciji u turizmu, industriji zabave i drugim granama.

Nekoliko zemalja, među kojima su Kina i Izrael, pokrenule su zvanične, nacionalne sisteme, ali se ne očekujte da će SAD slediti taj primer, navodi VOA.

Foto: Pixabay

- Neće postojati centralizovana, univerzalna federalna baza podataka o vakcinisanima, niti nalog građanima sa federalnog nivoa da svi imaju istu potvrdu o vakcinaciji - izjavila je na brifingu za novinare Džen Psaki, portparolka Bele kuće.

Sertifikati o vakcini su kontroverzno pitanje u SAD, a neki republikanski guverneri su čak izdali uredbe kojima se zabranjuje takva vrsta sertifikacije, dodaje VOA.

Bajdenova administracija poziva privatne entitete da pronađu sopstvena rešenja, ali će pružati smernice da bi se ispunili određeni standardi, što uključuje i dostupnost i finansijsku pristupačnost serfitikacije.

Svetska zdravstvena organizacija takođe se protivi ideji "Kovid pasoša" za putovanja između različitih zemalja.

- U ovom stadijumu, nismo sigurni da vakcina sprečava prenošenje bolesti, a postojei brojna druga pitanja uz samo pitanje diskriminacije prema ljudima koji neće moći da dobiju vakcinu, iz različitih razloga - izjavila je Margaret Haris, portparolka SZO.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija