• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.04.2021

08:28

SAMOUBISTVO UKRAJINE! Evo šta čeka Kijev ako krene u RAT!

Vesti

SAMOUBISTVO UKRAJINE! Evo šta čeka Kijev ako krene u RAT!

Podeli vest

Zvanični Kijev se sprema za rat. Nakon dugoočekivanog razgovora sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom koji je održan prošle nedelje, predsednik Vladimir Zelenski je dobio hrabrost. Uz to, pre nekoliko dana imao je još jedan ohrabrujući poziv – generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga. Šta čeka Donbas - danas je glavna tema u Evropi

- Ulazak u NATO predstavlja jedini način da Kijev okonča rat u Donbasu - izjavio je Zelenski.

Šta je Stoltenberg odgovorio ukrajinskom predsedniku koji se, izgleda, ozbiljno zagrejao za članstvo u NATO – ostaje samo da nagađamo. Detalji telefonskog razgovora su tajna, ali prema pravilima Alijanse – kandidati za članstvo moraju da imaju rešene sve političke, teritorijalne i etničke konflikte. A to sigurno nije slučaj sa Ukrajinom, navodi se u analizi ruske televizije "Zvezda".

U potrazi za novim inostranim partnerima, iza čijih širokih leđa se, ako zatreba, može sakriti, Zelenski je u subotu odleteo u Istanbul kod Redžepa Tajipa Erdogana. Na kraju razgovora, turski lider je saopštio da ipak treba poštovati Minske dogovore.

Foto: AP PHOTO

U međuvremenu, u Kijev je doleteo šef poljske diplomatije, stručnjak za transatlantske integracije Rau Zbignjev kako bi položio cveće  i uverio da Varšava nastavlja da podržava Ukrajinu protiv ruske "agresije". Međutim, treba reći, za sada, agresivna retorika se čuje samo iz usta ukrajinskih političara i generala.

U isto vreme, očevici su objavili na mrežama snimke iz Poltave: artiljerijska oruđa se kreću na istok. U istom, pravcu ide i ešalon tenkova preko Dnjepropetrovska, dok iz SAD u Ukrajinu redovno lete vojni transporteri. Oficiri NATO-a već vrše inspekciju prve linije fronta. Na liniji razdvajanja u Donbasu američki vojni ataše se oseća kao kod kuće.

Novinari ruske televizije primećuju da Severnoatlantska alijansa nastavlja da jača svoju grupu u istočnoj Evropi. U bliskoj budućnosti u Crno more bi trebalo da uplove dva američka vojna broda. Navodno, radi vojnih vežbi, ali nije tajna da snage NATO-a vežbaju scenario rata sa Rusijom. Za naredne vežbe – „Branioci Evrope 2021“ već su u toku aktivne pripreme.

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova objasnila je šta se može desiti sa igranjem vatre u blizini ruskih granica i članstvom u NATO o čemu tako oduševljeno govori Zelenski.

- Hipotetičko učlanjenje u Alijansu, ne samo da neće doneti mir Ukrajini, već, naprotiv, dovešće do velike eskalacije situacije na jugoistoku i može imati nepovratne posledice za ukrajinsku državnost - naglasila je Zaharova.

Ona nije ni pokušala da smekša ton, kako to rade diplomate. Posledica stupanja u NATO će predstavljati kraj ukrajinske države – to je zvaničan stav Moskve, navodi ruska televizija „Zvezda“.

Foto: Reuters

Nije samo Zaharova izašla sa jasnom porukom Kijevu. To su uradili još i zamenik šefa administracije predsednika Rusije Dmitrij Kozak, obećavši da Moskva neće ostaviti stanovnike Donbasa jedan na jedan sa Kijevom.

- To će biti pucanj, ne u nogu, već u čelo - prokomentarisao je Kozak mogući napad na Donbas.

Ovim nedvosmislenim signalima Moskva postavlja jasne granice i povlači crvenu liniju iza koje Kijevu kategorički ne preporučuje da pređe.

Moskva se nada da će jasne poruke Kijevu ohladniti glave, koje veruju u mali pobednički rat na jugoistoku. Poslednje slabašne izjave ukrajinskih političara pokazuju da ima nada da se sukob izbegne. Još prošle nedelje glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak je govorio da je spreman da krene u ofanzivu, ali izgleda da se sada predomislio.

- Oslobođenje privremeno okupiranih teritorija vojnim putem neizbežno vodi pogibiji velikog broja civila i vojnika, što je nedopustivo za Ukrajinu. Naša država, koja poštuje ljudske vrednosti i norme međunarodnog prava na prvo mesto će staviti život svojih građana - rekao je glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak.

Juče je ministar odbrane Ukrajine Andrej Taran izjavio da je Ukrajina miroljubiva država i da želi civilizovano da vrati svoje okupirane teritorije. I ministar za pitanja reintegracije Donbasa Aleksej Reznikov je takođe promenio ton. Sada on govori da se Ukrajina zalaže za političko-diplomatski put rešenja sukoba.

Foto: Foto AP/Mstyslav Chernov

- Ljudi, ne plašite se, neće biti rata. Ukrajina ne planira da odgovara ni na kakve provokacije, nema govora da je Ukrajina spremna na zaoštravanje konflikta - obećao je Reznikov.

Neki ukrajinski političari su se izgleda predomislili da ratuju, ali generali NATO-a nastavljaju da pokazuju mišiće i podstiču Ukrajinu na rat. Od SAD sad mnogo zavisi – da li će Ukrajina krenuti u rat ili ne. Za sada mnogo toga liči na događaje iz 2008. godine na Kavkazu. Sve je počelo ovako: nepriznata republika i američki jastrebovi, obećanje pomoći bivšem predsedniku Gruzije Mihailu Sakašviliju. Međutim, kada je sve krenulo – vojnici NATO-a se nisu pomerili iz kasarni.

Da li je Zelenski svestan da u slučaju rata ni jedna država NATO-a neće poslati svoje vojnike u Donbas? Da li će biti dovoljno mudar da se zaustavi na ivici propasti? Rusija je povukla svoju crvenu liniju i nada se da neće morati da se umeša u konflikt na jugoistoku Ukrajine, zaključuje se.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Goran

pre 3 godine

Sta ce biti sa Ukrainom zarati ce sa Rusijom ne direktno ali će Donjeck odoleti Ukrajni zato što je u njemu sve Rusko oružje Ukraina će izgubiće jos teritorije . Kao drugo NATO i Amerika nece uci u sukob sa Rusijom jel to može samo da dovede do trećeg sveckog rata. Ameri će se povući i ostaviti Ukrainu na cedilu sa masovnim gubicima. A sto se tice mešanja Turske u Ukrainske probleme to može da Rusiju dobro da naljuti i da prekine saradnju sa Turskom što Amerika zapravo i želi preko Zelenskog zato su ga oni i poslali u Tursku da isprovocira situaciju.

RadiĆ Gojko

pre 3 godine

Uprkos zaoštrenoj situaciji sa Rusijom zbog Krima i Donbasa,dnevno izdanje Bilda iznosi da oko 100 njihovih brodova,pa čak i neke podmornice tipa U-35 i U-36,koriste još iz vremena kancelara Gerharda Šredera iz 2005.godine rusku pomorsku navigacionu opremu ruskog proizvođača Transas iz St. Petersburga ,osnovana 1990.godine.

Istina

pre 2 godine

NATO se angažuje samo kad treba cepati delove teritorije, a ne zaštiti državu od toga. Primer Kosova. Naravno, i tamo gde to sme. U slučaju Ukrajine i ruskog naroda koji je proglasio nezavisnu Novorusiju, to ne sme od Rusije

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade
Društvo

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović posetili su danas povređenog pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, starijeg vodnika Branka Vojvodića, koji je primljen na Vojnomedicinsku akademiju, nakon zadobijanja teških povreda tokom vežbe desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav u okviru vojnog kompleksa "Orešac".

16.04.2024

18:28

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija