• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

17.04.2021

09:32 >> 15:59

SAHRANJEN PRINC FILIP! Kraljica otišla u svoje odaje, prinčevi Vilijam i Hari viđeni kako zajedno razgovaraju! /FOTO/VIDEO/

Vesti

SAHRANJEN PRINC FILIP! Kraljica otišla u svoje odaje, prinčevi Vilijam i Hari viđeni kako zajedno razgovaraju! /FOTO/VIDEO/

Podeli vest

Princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete Druge, koji je prošle nedelje preminuo u 100. godini biće sahranjen danas, a ceremoniji će zbog epidemioloških mera prisustvovati samo najuža porodica

Više od 700 pripadnika oružanih snaga Kraljevske mornarice, Kraljevskih marinaca, Britanske vojske i Kraljevskog vazduhoplovstva pružalo je svečanu podršku tokom sahrane.

16.55 - Završena služba. Kraljica je napustila kapelu i otišla je u svoje privatne odaje, dok ostali članovi porodice tiho razgovaraju ispred kapele gde je služba bila u skladu sa zahtevima princa Filipa. Prinčevi Hari i Vilijam snimljeni su kako zajedno odlaze iz kapele.

16.50 - Hor peva nacionalnu himnu. Služba u Kapeli Svetog Đorđa je završena. Kraljevska porodica sada će se privatno oprostiti od princa Filipa.

16.42 - Kovčeg se spušta dok traju molitve. Kovčeg je spušten u kraljevsku kriptu uz zvuke gajdi i truba, molitvu i čitanje Filipovih titula. Trubači kraljevskih marinaca sada sviraju poslednji poziv.

16.42 - Kovčeg se spušta dok traju molitve.

 

 

16.40 - Kraljica u suzama. Dok je Kantenberijski nadbiskup čitao iz Jevanđenja po Jovanu, kraljica je tiho brisala suze za suprugom sa kojim je bila u braku više od 70 godina.

 

 

16.25 - Incident na sahrani. Žena u toplesu uhapšena je ispred zamka Vindzor u trenutku kada se u kapeli zamka održava pogrebna služba za princa Filipa.

Žena je izletela na put ispred zamka uzvikujući "spasite planetu", odmah po početku službe. Potom je skočila na statuu kraljice Viktorije pre nego što ju je policija uhvatila i odvela.

16.16 - Danas smo ovde u kapeli Svetog Đorđa da prepustimo u ruke Boga dušu njegog sluge princa Filipa, vojvode od Edinburga.

Srcem ispunjenim zahvalnošću sećamo se kako smo bili blagosloveni njegovim dugim životom. Inspirisani njegovom nepokolebljivom odanošću našoj kraljici, njegovom službom naciji i Komonveltu, njegovom hrabrošću, čvrstinom i verom.

Naši životi su bogatiji za izazove koje nam je postavio, ohrabrenjem koje nam je pružio, njegovom dobrotom, humorom i humanošću. Stoga se molimo da nam Bog podari blagodat da sledimo njegov primer i da, konačno, sa našim bratom Filipom, upoznamo radosti života večnog - počeo je službu dekan Vindzora.

Zapevao je četvoročlani hor i to duhovne pesme koje je izabrao princ Filip.

16.15 - Prinčevi Vilijam i Hari sede na suprotnim stranama kapele, jedan nasuprot drugog. Vilijam je u društvu supruge Kejt, dok je Megan Markl ostala kod kuće u SAD jer je u odmakloj trudnoći.

Trideset zvanica u kapeli, sedi odvojeno, zbog poštovanja epidemioloških mera. Kraljica, kako se čini, sedi na istom mestu gde je sedela prilikom venčanja Harija i Megan, dok preko puta nje sede princ Čarls i vojvotkinja od Kornovla.

16.07 - Kovčeg vojvode od Edinburga položen je u Kapelu Svetog Đorđa.  Kovčeg je unet u kapelu, u pratnji kraljevske porodice. Svi koji su ušli u kapelu stavili su na lice crne maske. Ceremonija je po rasporedu počela na vreme i trajaće 50ak minuta.

Foto: AP/Tanjug

16.01 - Povorka stigla do Kapele Svetog Đorđa. Kraljica je već u kapeli. Kraljevski marinci uneće kovčeg u kapelu, dok će članovi kraljevske porodice posmatrati sa strane. U celoj zemlji održan je minut ćutanja u čast princa Filipa.

15.57 - Počela sahrana. Kovčeg sa telom princa Filipa iznet je iz Unutrašnje dvorane zamka Vindzor. Princ Čarls i njegova sestra, princeza Ana predvode kraljevsku procesiju iza kovčega.

Kraljica je danas prvi put viđena u javnosti kada je došla u zamak i zauzela mesto iza kovčega svog supruga. “Ovo je prvi i poslednji put da ide ispred kraljice”, rekao je komentator BBC-a.

15.55 - Adaptirani "lend rover", u čijem je dizajniranju učestvovao Vojvoda od Edinburga i koji će prenositi njegov kovčeg, krenuo je ka kapeli.

15.45 - Kraljica Elizabeta II stigla je u Vindzor gde će minutom ćutanja uskoro poleti sahrana njenog supruga, princa Filipa.

Foto: AP/Tanjug

15.30 - Adaptirani Lend Rover, u čijem je dizajniranju učestvovao Vojvoda od Edinburga, stigao je ispred zamka Vindzor ka da bikako bi prebacio Filipov kovčeg. Istovremeno, i prinčeva omiljena kočija, je spremna da učestvuje u pogrebnoj povorci.

14.35 - Princ Čarls je sa suprugom Kamilom prvi stigao u zamak Vindzor na sahranu svog oca princa Filipa.

KEJT JEDIM DETALJEM na sahrani odala POČAST PRINCEZI DAJANI! /FOTO/

 

Britanski mediji prenose i da su princ Vilijam i njegova supruga Kejt stigli u zamak Vindzor.

VILIJAM I HARI RAZDVOJENI NA DEDINOJ SAHRANI! Kraljica je, ipak, jednim gestom pokazala da ne želi da povredi odmetnutog unuka...

13.00 - Na Malti su ispaljeni plotuni u čast princa Filipa koji je deo života proveo živeći na ovom ostrvu sa svojom suprugom.

 

 

12.45 - Megan Markl će gledati sahranu princa Filipa u direktnom prenosu iz SAD jer nije mogla da prisustvuje.

11.30 - Kovčeg vojvode od Edinburga premešten je u 11 sati u zamak Vindzor uoči njegove sahrane koja će se održati danas popodne.

 

Ceremonijalna kraljevska sahrana održaće se u kapeli Svetog Ðorđa, u krugu dvorca Vindzor u 15 časova po britanskom letnjem vremenu, odnosno 16 časova po srednjeevropskom vremenu. Događaj će biti prenošen na televiziji.

Princ Filip je navodno tražio sahranu bez pompe, a sve do sahrane telo će biti položeno u privatnoj kapeli u Vindzorskom zamku.

Kovčeg vojvode od Edinburga umotan je u njegovu ličnu zastavu, njegov barjak. Zastava predstavlja elemente njegovog života, od grčkog nasleđa do britanskih titula. Venac sa cvećem takođe će biti položen na kovčeg.

Kad se vojvoda verio sa tadašnjom princezom Elizabetom 1946. godine, odrekao se svoje grčke titule i postao je britanski državljanin, preuzevši anglicizirano majčino prezime, Mauntbaten.
 

Foto: Tanjug/AP

Porodica Mauntbaten stoga je takođe zastupljena na barjaku, uz zamak sa grba grada Edinburga, jer je on postao vojvoda od Edinburga kad se oženio.

Vojvoda će imati ceremonijalnu sahranu, umesto državne. Postoji suptilna razlika - državne sahrane obično su rezervisane za monarhe, mada je ratni premijer Vinston Čerčil imao državnu sahranu. Kraljica majka je imala ceremonijalnu sahranu 2002. godine, baš kao i Dajana, princeza od Velsa 1997. godine.

Zbog mera ograničenja za masovna okupljanja usled korona virusa i broja ljudi koji smeju da prisustvuju sahrani ceremonijalna sahrana biće mnogo manjeg profila nego što bi se desilo u neka druga vremena.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija