• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.04.2021

08:32

PADAJU MASKE! Zaharova: Češka pokušala da blokira informacije o prevratu u Belorusiji!

Vesti

PADAJU MASKE! Zaharova: Češka pokušala da blokira informacije o prevratu u Belorusiji!

Podeli vest

Vest o proterivanju ruskih diplomata iz Češke trebalo je da potisne saopštenja o obelodanjivanju planova za državni udar koji je pripreman u Belorusiji, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova

Ona je za TV Rusija 1 rekla da se stvara se apsolutni osećaj, potkrepljen faktičkim materijalom, da je u informacionom prostoru, pre svega u zapadnom, tako učinjeno kako bi bio potisnut značaj i aktuelnost informacija koje su objavile Rusija i Belorusija u vezi sa planom za prevrat u Belorusiji, prenosi RIA Novosti.

Zaharova je tako odgovorila na pitanje da li bi se takvo ponašanje moglo nazvati "operacija blokiranja“, pošto je sat vremena nakon obelodanjivanja plana za državni udar u Belorusiji Prag izdao saopštenje o proterivanju 18 ruskih diplomata.

Ona je dodala da se slaže sa stručnjacima koji su videli tu vezu i ukazala da su češke vlasti razumele kakve će posledice imati takvi postupci. Zaharova je rekla da je po svaku cenu bilo potrebno skrenuti pažnju sa činjenica koje su iznele Rusija i Belorusija.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 17. aprila objavio da je privedena grupa ljudi koja je pripremala atentat na njega i njegovu decu. Prema njegovim rečima, u to su umešane američke obaveštajne službe.

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) saopštila je da je u Moskvi priveden i advokat sa dvojnim - američkim i beloruskim državljanstvom Jurij Zenkovič, i beloruski politikolog Aleksandar Feduta, koji su zajedno sa ostalim članovima grupe planirali vojni puč 9. maja u Minsku.



U istoj grupi, prema podacima FSB, bio je i lider opozicione stranke Grigorij Kostusev.

Istoga dana premijer Češke Andrej Babiš saopštio je da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbetice 2014. godine.

Šef češke diplomatije Jan Hamaček potom je saopštio da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata.

Češka policija takođe je objavila poternicu za državljanima Rusije Aleksandrom Petrovom i Ruslanom Boširovom. Njih Velika Britanija optužuje da su odgovorni za trovanje bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Kao odgovor na proterivanje 18 ruskih diplomata, Moskva je u nedelju progasila 20 zaposlenih u češkoj ambadsadi u Moskvi personama non grata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija