• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

19.04.2021

09:00

BRITANSKI MEDIJI NAJAVLJUJU: London uvodi novi zakon za borbu protiv NEPRIJATELJSKIH ZEMALJA!

Vesti

BRITANSKI MEDIJI NAJAVLJUJU: London uvodi novi zakon za borbu protiv NEPRIJATELJSKIH ZEMALJA!

Podeli vest

Vlada Velike Britanije planira da usvoji novi zakon, po kojem će sva lica, koja u toj zemlji rade za strane vlade, morati da se registruju. Na ovaj način vlada planira da zaštititi Veliku Britaniju od „neprijateljskih zemalja“, kao što su Rusija ili Kina, piše "Tajms"

Prema podacima lista, premijer Velike Britanije Boris Džonson objaviće o uvođenju novog zakona tokom kraljičinog obraćanja koje je planirano za 11. maj. On namerava da traži uvođenje novih pravila zbog porasta zabrinutosti delovanjima Moskve i Pekinga.

Nov zakon će omogućiti da se proširi postojeći zakon o krivičnom gonjenju i deportaciji stranih špijuna, koji ugrožavaju nacionalne interese Velike Britanije. U skladu sa tim, odbijanje obavezne registracije će se smatrati krivičnim delom.

Koncepcija registracije stranaca je zasnovana na analogičnoj šemi, koja je aktuelna u SAD, a podrazumeva da su strani agenti obavezni da se registruju u Ministarstvu pravde, kao i da periodično dostavljaju izveštaje. Zakon se odnosi na sve, koji predstavljaju interese drugih zemalja, uključujući i konsultante, novinare i eksperte za odnose sa javnošću.

Foto: AP/Paul Grover/Pool Photo

Boris Džonson

Vlada Velike Britanije planira da revidira i zakon o državnoj tajni i da unese neke promene, koje bi omogućile njegovu primenu i na strance, koji pokušavaju da potkopaju nacionalne interese Velike Britanije iz inostranstva, uključujući sajber kriminalce koji rade za druge države. Trenutno se ovaj zakon odnosi samo na britanske državljane koji su u inostranstvu.

Pored toga, plan je da se promene termini u zakonu, koje mnogi članovi vlade smatraju zastarelim. Sada se nezakonitom radnjom smatra krađa „šema, planova, modela koji mogu biti direktno ili indirektno korisni za neprijatelja“. Vlada takođe planira da ovu formulaciju zameni „dokumentom, informacijom ili nečim drugim“, što bi moglo biti korisno „stranim državama“.

Ranije je britansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo, da iza sajber napada protiv kompanije "Solar vinds" stoji Spoljnoobaveštajna služba Rusije. London je takođe izjavio da Rusija ostaje najozbiljnija pretnja britanskoj nacionalnoj i kolektivnoj bezbednosti. Prošle nedelje je ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin pozvan u Forin ofis u vezi sa „neprijateljskim ponašanjem“ Moskve.

Foto: Tanjug/Printskrin

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je naglasio nevinost Moskve za sajber napade. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova primetila je da su američke optužbe za umešanost Rusije u masovni hakerski napad na američke savezne agencije neutemeljene.

Rusija je više puta opovrgla optužbe za pokušaje uticaja na demokratske procese u različitim zemljama, a Peskov ih je nazvao „apsolutno neosnovanim“. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, govoreći o navodnom ruskom mešanju u izbore u različitim zemljama, rekao je da za to nema nikakvih dokaza.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin Vranjski

pre 2 godine

"God save the queen The fascist regime..." Sex Pistols

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija