• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

19.04.2021

14:27

ČEŠKI MINISTAR SE PLAŠI NOVIH "IZNENAĐENJA" RUSIJE: Paralizovali su rad naše ambasade!

Vesti

ČEŠKI MINISTAR SE PLAŠI NOVIH "IZNENAĐENJA" RUSIJE: Paralizovali su rad naše ambasade!

Podeli vest

Potez Rusije u kome je objavljeno 20 službenika ambasade Češke personama non grata paralisao je aktivnosti češke diplomatske misije, saopštio je novinarima potpredsednik Vlade i ministar policija Češke Jan Gamaček koji trenutno obavlja funkciju i ministra spoljnih poslova

- Proteran je zamenik ambasadora Češke i Češka na to mora da reaguje - rekao je on i istakao da nije predviđeno proterivanje ruskog ambasadora iz Praga.

Prema njegovim rečima, danas će u Češku sleteti specijalan ruski avion, kojim će se vratiti kući proterani zaposleni ruske ambasade i članovi njihovih porodica. Istog dana će i specijalni češki avion vratiti kući svoje diplomate.

- Nadam se da će sve proći u redu i da neće biti iznenađenja sa ruske strane - rekao je on.

Potpredsednik Vlade nije isključio, da će uskoro biti preduzeti koraci „za proterivanje zaposlenih u ruskim specijalnim službama“ koji su možda „povezani sa operacijama“ u Češkoj, drugim državama Evropske unije ili njihovim saveznicima.

Rad predstavništva

Gamaček je takođe izjavio, da je  proterivanje iz Rusije 20 službenika ambasade Češke paralisalo rat ove diplomatske misije.

- Osoblje češke ambasade u Moskvi nije bilo veliko, u pitanju je oko 30 zaposlenih koji su došli iz Češke. Ovaj potez ruske strane paralisao je aktivnosti ambasade. Tamo sada radi samo konzularno odeljenje - rekao je on.

Dodao je i da su u Moskvi prestala sa radom politička i ekonomska odeljenja ambasade. Ministarstvo spoljnih poslova planira da u Moskvu prebaci neke diplomate iz generalnih konzulata republike iz drugih gradova Rusije.

"Slučaj Vrbjetica"

Gamaček je nakon zasedanja Saveta ministara Evropske unije, koji je održan putem video konferencije, informisao kolege o razvoju situacije oko "slučaja Vrbjetica".

- Zamolio sam naše saveznike da budu solidarni sa nama. Očekujem da ćemo i danas biti svedoci njihove podrške našim postupcima, koji proizilaze kao odgovor Rusiji. Češka je postala žrtva operacija ruskih specijalnih službi - tvrdio je Gamaček.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je sinoć 20 službenika ambasade Češke personama non grata, dan nakon što je češki premijer Andrej Babiš saopštio da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine.

Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marko

pre 2 godine

Česi su večite sluge i poslušnici. Uvek su se klanjali gospodaru i zato su prolazili bez većih ratova i žrtava. Dopuštali su da ih tlače i kinje, ali je i njima onda kao poslušnim slugama dozvoljeno da dobiju malo života. S druge strane mi ovde ... uvek prkosni i buntovni i zato nas danas ima koliko nas ima i živimo u bedi. Šta je bolje ? Da mene pitate ja bih opet izabrao ovu našu opciju, pa nek ide život.

SAMO KAŽEM

pre 2 godine

Da, i kao posledica takve politike i takvog ponašanja koliko u Češkoj među stanovništvom ima Čeha, a koliko Nemaca.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija