• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

20.04.2021

14:37

RUSKI MANEVRI DIGLI ZAPAD NA NOGE, BRITANCI U PANICI: Putin odseca pristup Crnom moru i priprema NAPAD NA UKRAJINU, iza svega stoji ključna stvar za Krim...

Vesti

RUSKI MANEVRI DIGLI ZAPAD NA NOGE, BRITANCI U PANICI: Putin odseca pristup Crnom moru i priprema NAPAD NA UKRAJINU, iza svega stoji ključna stvar za Krim...

Podeli vest

Preko 20 ratnih brodova Crnomorske flote učestvovalo je u zajedničkoj vežbi sa posadama jurišnih aviona Su-25SM3 ruskog vazduhoplovstva i pripadnicima PVO Južnog vojnog okruga u završnoj inspekciji snaga flote nakon zimskog perioda obuke, izvestila je ruska vojska

- Mornarička grupa koju su činile fregate Admiral Makarov i Admiral Esen, raketne korvete Grajvoron i Višnji Voločok, kao i raketni čamci, mali brodovi za protivpodmorničko ratovanje i veliki amfibijski jurišni brodovi održali su vežbu za odbijanje zamišljenog vazdušnog napada, koristeći aktivno radio-elektronsko ometanje i fiktivno dejstvovanje sposobnosti PVO - navodi se u saopštenju ruske vojske, prenosi TAS S.

U saopštenju se navodi da su i tri eskadrile Južnog vojnog okruga održale vežbe u kojima su trenirali položaje za napad, fiktivnu upotrebu raketnog naoružanja i izbegavaje povratnog dejstva brodskih sistema PVO i da su piloti letove obavljali na izuzetno malim visinama i u složenim vremenskim uslovima.

 

 


- Vežba je održana u skladu sa planom završne provere snaga Crnomorske flote za zimski period obuke pod zajedničkim taktičkim planom kontrolne inspekcije Južnih vojnih okruga -  precizirano je u saopštenju ruske vojske.

Navedeno je i da se ranije preko 50 aviona Južnog vojnog okruga pregrupisalo na Krim u okviru sprovođenja kontrolne provere borbene gotovosti.

Ruska vežba digla zapad na noge

Vašington je izrazio "duboku zabrinutost“ nakon što su "proruski" mediji izvestili da Vladimira Putina namerava da odseče ulaz u Crno more stranim i vojnim brodovima na šest meseci. Britanski mediji prenose da bi to moglo uključiti pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru, koje je preko Kerčkog moreuza povezano sa Crnim morem, na istočnom vrhu poluostrva Krim, anektiranog od Rusije 2014. godine.

- Ovo predstavlja još jednu ničim izazvanu eskalaciju u tekućoj kampanji Moskve za podrivanje i destabilizaciju Ukrajine - rekao je potparol Stejt departmenta Ned Prajs.

- Ovaj razvoj događaja posebno zabrinjava usred verodostojnih izveštaja o nagomilavanju ruskih trupa na okupiranom Krimu i oko ukrajinskih granica, sada na nivoima koji nisu viđeni od ruske invazije 2014. godine - dodao je on.

Rusija, koja je rasporedila više od 100.000 vojnika duž ukrajinske granice, započela je danas masovne pomorske vežbe u Crnom moru u kojima je učestvovalo više od 20 brodova, uključujući desantna plovila. Vojni izvori u Kijevu sinoć su otkrili da se sada plaše ruskog napada na objekte koji pružaju tekuću vodu ljudima koji žive na jugu.

 

 


- Četiri ruska broda klase "Ropuča" uplovila su u Crnom moru, pridruživši se više od 15 drugih ratnih brodova, pripremajući se za napad - prenoski britanski Miror.

- Ukrajinska vojska ove brodove shvata vrlo ozbiljno - rekao je ukrajinski oficir ovom listu.

- Procenjujemo da bi jedan od ruskih scenarija mogao biti amfibijski i vazdušni napad sa okupiranog Krima kako bi se zauzeli objekti na jugu Ukrajine da bi se Krim obezbedio vodom - rekao je ukrajinski oficir.

Britanski list izveštava da ih je njihov "izvor" obavestio da je "najverovatniji" plan pomorski i kopneni napad na južnu Ukrajinu sa Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Loše vreme je navodno odgodilo potencijalni kopneni napad za nekoliko nedelja. Nakon ruske invazije, Ukrajina je prekinula veći deo vodosnabdevanja Krima, stvarajući strašan pritisak na ovu teritoriju, prenose britanski mediji.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miki

pre 2 godine

Sto sad ne krene Nato kao na nas 99? prpa bato, ne mozete da gadjate avionima sa visina gde vam ne mogu nista kao sto ste nas. Frka bato... Samo kukaju ko neke babe, najmoćnija sila SAD na čelu sa NATO ne sme da krene.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija