• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

25.04.2021

14:40

RUSKA SREDSTVA ZA ELEKTRONSKU BORBU NADMAŠUJU STRANE! Oslepljuju protivnika i rešavaće sudbinu budućih ratova! /VIDEO/

Vesti

RUSKA SREDSTVA ZA ELEKTRONSKU BORBU NADMAŠUJU STRANE! Oslepljuju protivnika i rešavaće sudbinu budućih ratova! /VIDEO/

Podeli vest

U Rusiji je 15. aprila obeležen Dan specijalista za radio-elektronsku borbu (REB). Eksperti pišu da su ruska sredstva za radio-elektronsku borbu među najboljima na svetu i da je u toku je ponovno opremanje ruskih snaga najnovijim modelima tehnike koja po mnogim parametrima nadmašuje strane analoge

Pre 117 godina, tokom rusko-japanskog rata branioci Port Artura blokirali su radio-prenose neprijateljskih brodova koji su usmeravali paljbu na tvrđavu.

Danas rusko vojno rukovodstvo smatra da je potencijal jedinica za radio-elektronsku borbu efikasan i ekonomski isplativ „način za postizanje nadmoći u informaciono-telekomunikacionom prostoru“.

Vojska navodi da je sada ključni podsticaj za modernizaciju sredstava radio-elektronske borbe razvoj stranih sistema državne i vojne uprave, kao i da strane države prave vojnu opremu na osnovu „informacionih i radio-elektronskih tehnologija“.

Specifična vrsta borbenih dejstava

Na savremenom ratištu, trupe REB su u stanju da izvode široki spektar zadataka. Sredstva za radio-elektronsku borbu su tesno povezana sa aktivnostima PVO, izviđanjem, antiterorističkim operacijama, kao i funkcionisanjem automatizovanih kontrolnih sistema.

Glavni zadaci snaga REB su blokiranje komunikacije i ometanje različite elektronske opreme protivnika. U praksi su u stanju da remete upravljanje neprijateljskim jedinicama, obezbede protivvazduhoplovnu odbranu i ometaju izviđanje neprijatelja.

Kako kažu eksperti, sve to omogućava suzbijanje gotovo svih vazdušnih napada, visokotehnoloških kopnenih i morskih platformi. Takođe, sistemi za radio-elektronsku borbu oduzimaju neprijatelju sposobnost da koordiniše dejstva vojnih grupa.

- Bez aktivnog korišćenja kompleksa REB već je, u principu, nezamislivo sprovođenje borbenih dejstava. S jedne strane, sredstva za radio-elektronu borbu omogućavaju zaštitu sopstvenih snaga od neprijateljskih dejstava. S druge strane, doprinose ispunjavanju zadataka u interesu trupa u ofanzivi remeteći rad neprijateljskih sistema - objasnio je za „RT“ osnivač portala „Militari Raša“ Dmitrij Kornjev.

Prema rečima eksperta, uspešna radio-elektronska borba u suštini „oslepljuje“ neprijatelja.
Neprijatelj je u tom slučaju onemogućen da prima aktuelne informacije, kao i da upravlja jedinicama i oružjem, objašnjava on. Pored toga, sredstva REB su u stanju da prikriju manevre sopstvenih i savezničkih kopnenih i vazdušnih formacija.

Vojni ekspert Jurij Ljamin je u razgovoru za „RT“ govorio o sve većem značaju sredstava REB.

- Radio-elektronska borba je i ranije igrala veliku ulogu, ali u poslednje vreme posebno dobija na značaju, jer danas tokom borbenih dejstava prioritetni značaj imaju sredstva i sistemi za komunikaciju, bespilotne letelice i druga tehnika koja prima i prenosi informacije - objasnio je Ljamin.

Istovremeno, general-major Jurij Lastočkin koji rukovodi jedinicama radio-elektronske borbe kaže da se korišćenje perspektivnih sredstava za radio-elektronsku borbu po efikasnosti približava sistemima za visokopreciznu paljbu.

Lastočkin je saopštio da je Ministarstvo odbrane Rusije pripremilo dokument kojim se definiše strategija za poboljšanje ruskog sistema za radio-elektronsko ratovanje.

Prema njegovim rečima, praktična primena strategije će dovesti do značajnog povećanja doprinosa snaga REB u „sticanju nadmoći u upravljanju snagama i primeni oružja“.

- Prema našim procenama, kvalitativne izmene u razvoju sistema za naoružanje snaga REB i poboljšanje oblika i načina njihove borbene primene će u bliskoj budućnosti omogućiti da radio-elektronsko borba preraste u specifičnu vrstu borbenih dejstava, u okviru koje će se praktično rešavati sudbina svih postojećih i budućih operacija i borbenih dejstava - istakao je general-major.

Nadmašuje strane analoge

U materijalima ruskog Ministarstva odbrane se navodi da je trenutno u toku ponovno opremanje snaga za radio-elektronsko ratovanje najnovijim modelima tehnike, koja „po svojim taktičko-tehničkim karakteristikama ne zaostaju, a po mnogim parametrima nadmašuju strane analoge“.
Dostignuća Moskve na polju radio-elektronske borbe priznaju i američke vlasti.

U martu su specijalisti američke Računovodstvene komore pripremili izveštaj u kojem tvrde da je Rusija, zajedno sa Kinom, postigla značajan napredak u unapređenju svog potencijala „u oblasti borbe u elektromagnetnom spektru i uopšte korišćenju ovog spektra“.

Primera radi, najnovija stanica „Krasuha S4“ može da na opasnoj blizini detektuje udarnu neprijateljsku avijaciju i ometa rad njene opreme. Ta stanica „lovi“ radarski signal aviona koji se približava i blokira ga, čime onemogućuje protivnika da nišani i puca.

- Uz pomoć jedinstvene opreme, ovaj sistem može podjednako efikasno da deluje na sve vazdušne mete. U isto vreme, ni brzina, ni visina letelice protivnika ne utiču na borbene mogućnosti 'Krasuhe' - navedeno je u dokumentima Ministarstva.

Pored „Krasuhe“, treba izdvojiti i „Stupor“ – prvo rusko oružje za borbu protiv dronova, kao i multifunkcionalni sistem „Stilet“.

Međutim, ovde se ne završava lista ruskih sredstava za radio-elektronsko borbu koja mogu da se koriste u svrhe PVO. Ruska industrija proizvodi i sisteme kao što su „Silok“, „Solaris N“, „Borisoglebsk 2“, kao i „Polje 21M“.

S tim u vezi, Kornjev kaže da u naoružanje ruske vojske neprestano stižu modernizovani i potpuno novi modeli.

Sa svoje strane, Ljamin ističe da je Rusija jedna od malobrojnih zemalja koja je u stanju da samostalno proizvodi sisteme za radio-elektronsko ratovanje različitog dometa, kao i da su ruska sredstva REB jedna od najboljih na svetu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija