• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.04.2021

23:20

ITALIJANSKI ROBINZON KRUSO! Više od tri decenije živi potpuno sam!

Vesti

ITALIJANSKI ROBINZON KRUSO! Više od tri decenije živi potpuno sam!

Podeli vest

Mauro Morandi (81) već 32 godine sam živi na napuštenom ostrvcetu Budeli kod Sardinije. Sada, međutim, mora da se vrati u civilizaciju jer italijanske vlasti žele da ostrvo pretvore u obrazovni centar

Italijan Mauro Morandi (81) već 32 godine sam živi na napuštenom ostrvcetu Budeli kod Sardinije, zbog čega ga zovu Robinzon Kruso. On, međutim, posle više od tri decenije mora da napusti svoj raj i vrati se u civilizaciju jer italijanske vlasti žele da ostrvo pretvore u obrazovni centar.

Nasukao mu se brod

Morandi, inače rodom iz Modene u centralnoj Italiji, na ostrvo Budeli naišao je 1989, kad je katamaranom krenuo ka Južnom Pacifiku. Njegov brod se usled kvara nasukao na Budeliju. Na ostrvcetu površine 1,6 kvadratnih kilometara živeo je samo čuvar, koji je baš tada planirao da se penzioniše, pa je Morandi odlučio da preuzme njegov posao. Prodao je katamaran, uselio se u napušteno sklonište iz Drugog svetskog rata i godinama sam brinuo o ekosistemu i dočekivao turiste, koji mogu da posete ostrvo, ali ne i da se okupaju na njegovim plažama sa ružičastim peskom. Sve ove godine jeo je ono što upeca i šta mu posetioci donesu, a kaže da ni u čemu nije oskudevao.

Peticija protiv iseljenja

Više hiljada korisnika društvenih mreža u Italiji potpisalo je peticiju da se Mauru Morandiju omogući da ostane na Budeliju. Građani su uvereni da će vlasti upropastiti ostrvo, koje je Morandi 32 godine čuvao, te misle da mu treba dozvoliti da nastavi da radi "svoj posao".

 

Idiličan život italijanskog Robinzona Krusoa narušen je 2013, kad je bankrotirala privatna kompanija, koja je bila vlasnik ostrva. Tri godine kasnije italijanski sud je ostrvo Budeli proglasio za nacionalno dobro i vratio ga pod okrilje države, posle čega su lokalne vlasti počele da vrše pritisak na Morandija i da mu prete prisilnim iseljavanjem.

- Od 2016. vodim bitku sa vlastima, a sada sam odustao od borbe. Posle 32 godine na ostrvu tužan sam što ću morati da ga napustim. Čini mi se da sada stvarno hoće da me isele. Rekli su mi da moraju da nešto rade na mojoj kući - rekao je Morandi, kog vlasti optužuju da je bez dozvole izvodio građevinske radove na skloništu iz Drugog svetskog rata.

Ide na drugo ostrvo

On je dodao da će ga italijanske vlasti preseliti u mali stan na obližnjem ostrvu Madalena. Ipak, on se nada da mu se život neće dramatično promeniti.

- Živeću na periferiji grada, pa ću povremeno ići u kupovinu, dok ću ostatak vremena provoditi sam sa sobom. Moj život se neće mnogo promeniti, i dalje ću imati pogled na more. Nadam se da će vlasti čuvati Budeli onako kako sam ga ja čuvao - poručio je Mauro Morandi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija