• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tangosix

03.05.2021

10:29

NAKON 12 GODINA Bugarska jurišne helikoptere Mi-24 koristila kao BOMBARDERE!

Vesti

NAKON 12 GODINA Bugarska jurišne helikoptere Mi-24 koristila kao BOMBARDERE!

Podeli vest

Nakon 12 godina pauze, vojne vazduhoplovne snage (VVS) Bugarske izvršile su 27. aprila zadatke bombardovanja upotrebom desantno-jurišnog helikoptera Mi-24, objavljeno je dan kasnije na zvaničnoj Facebook stranici bugarskih VVS

Bombardvovanje, koje nije uvežbavano još od 2009. godine, izvršeno je sa 6 bombi OFAB-100 na vazduhoplovnom poligonu’’Elena’’. Kako je navedeno, jedan komandir posade je nastavio sa obukom, a dva komandira posade i jedan kopilot su obučeni za izvršavanje ove vrste zadatka.

Bugarska je 2015. i 2017. remontovala po jedan Mi-24V (NATO oznaka Hind-E). Prvi je kroz radove u bugarskom zavodu TEREM-LETETS prošao primerak sa evidencijskim brojem 142 koji je proizveden februara 1986, letelici je bio produžen životni vek sa 25 na 35 godina, a odobreno je da može da leti do novembra 2022. Međutim vek je istekao februara ove godine ali kao što vidimo na fotografijama od pre tri dana, helikopter je i dalje u operativnoj upotrebi, što bi moglo da znači da je verovatno izvršena inspekcija tehničkog stanja koje je dozvoljavalo da se iskoristi sedmogodišnji međuremonti rok.

Foto: wikimedia.org

Dve godine kasnije u istom zavodu remontovan je i helikopter sa evidencijskim brojem 143, proizvedenog 1986. godine, kome je takođe životni vek bio produžen ali je on već istekao januara ove godine. Da li će ova letelica nastaviti da leti do decembra 2024. (pošto je 2017. dobio da može da leti 7 godina ili 1000 sati naleta) utvrdiće se po istom postupku kao i kod primerka ’’142’’.

Bugarski Mi-24V nalaze se u sastavu 1/24 helikopterske vazduhoplovne eskadrile, 24. helikopterske  avijacijske baze Krumovo, kod Plovdiva.  Plan da se remontuju i preostala 4 Mi-24V (ev. brojevi 140, 141, 144 i 146) za sada nije realizovan, a obzirom na njihovu starost, vraćanje u operativnu upotrebu sasvim sigurno sada nije više isplativo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija