• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/daily mail

06.05.2021

10:37

"SPREMNI SMO ZA RAT!" MAKRON POSLAO VOJNI BROD U LAMANŠ! Sukob Britanije i Francuske pred eskalacijom: OVO JE KAO INVAZIJA!

Vesti

"SPREMNI SMO ZA RAT!" MAKRON POSLAO VOJNI BROD U LAMANŠ! Sukob Britanije i Francuske pred eskalacijom: OVO JE KAO INVAZIJA!

Podeli vest

Francuski predsednik Emanuel Makron poslao je vojni brod ka ostrvu Džerzi u Lamanšu u trenutku kada je tamo prisutna britanska Kraljevska mornarica koja je tu uputila dva broda pošto je oko 100 francuskih ribarskih brodova blokiralo luku zbog novih, postbregzitovskih propisa za ribarenje u ovoj oblasti

Britanski brodovi naoružani su topovima i mitraljezima i patrolitaju kanalom nakon što je Pariz juče upozorio da bi mogao da isključiti struju do ostrva - koje se uglavnom snabdeva podmorskim kablom.

Do takvog razvoja je došlo nakon što je Džerzi prošle nedelje odlučio da izdaje dozvole za ribolov francuskim brodovima na osnovu novog sistema, odnosno da su imali pravo na ribolov i pre Bregzita, prenosi BBC. Francuski ribari, koji tvrde da su im prava nepravedno ograničena, najavili su protestnu blokadu luke Sent Helijer brodovima.

Posle te najave britanski premijer Boris Džonson doneo je odluku da rasporedi patrolne čamce. Svedoci su jutros izbrojali 100 malih plovila na uzburkanoj vodi, a francuski ribari zapalili su baklje i podigli transparente tražeći nesmetan pristup vodama.

Džoš Diring, ribar sa ostrva Džerzi kaže da je bio zapanjen prizorima, rekavši da su prizori oko luke Sent Helijer izgledali "poput invazije".

David Selam, šef pomorske flote Normandije i Bretanje, izjavio je da veruje da je Džerzi preuzeo "ekstreman potez kojim želi da smanji francuski pristup ribolovu i profitira od Bregzita".

Rekao je:

- Spremni smo za rat. Ako je potrebno, možemo Džerzi da bacimo kolena!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
lazar

pre 2 godine

...pa za taj dan i zivimo da vidimo vas kako ratujete jedni protvi drugih ..dace Bog ....da ce zaigrati mecka i kod vas ..ajmo samo odlucno i bez ustezanja ..samo se rokajte...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija