• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.05.2021

12:35

JOŠ JEDNA ZEMLJA POSTAJE ŽARIŠTE KORONE! Spaljuju mrtve na ulici, situacija preti da postane kao u Indiji! /VIDEO/

Vesti

JOŠ JEDNA ZEMLJA POSTAJE ŽARIŠTE KORONE! Spaljuju mrtve na ulici, situacija preti da postane kao u Indiji! /VIDEO/

Podeli vest

U Nepalu broj novozaraženih korona virusom vrtoglavo raste, bolnice su pretrpane, a premijer zemlje moli za pomoć drugih država

Nepal prijavljuje oko 20 novoinficiranih dnevno na 100.000 stanovnika, što je otprilike isto koliko je Indija registrovala pre dve nedelje, prenosi CNN.

Proteklog vikenda je 44 odsto testiranih bilo pozitivno na korona virus, prema podacima vlade koje je objavila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

- Ono što se trenutno događa u Indiji jeste zastrašujući slika Nepala u budućnosti ako ne uspemo da zaustavimo ovaj najnoviji talas korona virusa koji iz minuta u minut odnosi sve više života - rekla je predsedavajuća nepalskog Crvenog krsta Netra Prasad Timsina.

Brzo širenje virusa probudilo je strah da Nepal ide ka krizi koja je velika kao i ona u Indiji, ako ne i gora.
Slab zdravstveni sistem može gurnuti zemlju u katastrofu

Nepal ima slab zdravstveni sistem, sa manje lekara po glavi stanovnika od Indije, a ima i nižu stopu vakcinacije od svog suseda.

Masovni javni događaji, uključujući festivale, politička okupljanja i svadbe, doveli su do porasta broja novozaraženih, a tome je doprinela i spora reakcija vlade.

Foto: Reuters

- Situacija se pogoršava iz dana u dan i u budućnosti će možda izmaći kontroli - izjavio je predstavnik nepalskog Ministarstva zdravlja.

Mada je Nepal pooštrio kontrolu granica i uveo zaključavanje u najteže pogođenim regionima, uključujući i glavni grad, pojedini strahuju da to neće biti dovoljno za suzbijanje korona virusa, koji je stigao čak i do Maunt Everesta.

Pre samo mesec dana Nepal, koji ima 31 milion stanovnika, dnevno je prijavljivao oko 100 slučajeva zaraze, a sada ih je više od 8.600.

Drugi talas iz Indije kriv


Mnogi smatraju da je uzrok toga drugi talas epidemije u Indiji, koji se prelio u Nepal, pošto dve zemlje imaju dugačku kopnenu granicu.



Nepalci su se u aprilu okupljali na verskim festivalima i u Nepalu i susednoj Indiji, pa je 24. aprila registrovano više od 2.400 novih slučajeva korona virusa, a 29. aprila - više od 4.800. Vlada je tada uvela dvonedeljni lokdaun u glavnom gradu.

Nepal je jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu i to se ogleda i u njegovom zdravstvenom sistemu. Prema podacima vlade iz maja prošle godine, zemlja ima samo 1.595 kreveta za intenzivnu negu i 480 respiratora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija