• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug/RTRS

07.05.2021

15:49

HANDKEU URUČEN ORDEN RS, on stihovima Tozovca opisao kako se oseća u Banjaluci! /FOTO/

Vesti

HANDKEU URUČEN ORDEN RS, on stihovima Tozovca opisao kako se oseća u Banjaluci! /FOTO/

Podeli vest

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas je uručila Orden Republike Srpske nobelovcu, književniku Peteru Handkeu na lenti za izuzetan rad i zasluge na polju kulturnog i duhovnog razvoja, kao i za naročiti doprinos u razvijanju i učvršćivanju sveukupnih odnosa sa RS

Handke izjavio je da je odlučio da dođe u Republiku Srpsku uprkos „jakim vetrovima“ koji su bili protiv toga.

„Srećan sam što sam ovde. Ovo je veliki trenutak za mene“, rekao je Handke u Banjaluci nakon sastanka sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

On je naglasio da njegove impresije najbolje opisuju stihovi čuvene pesme nedavno preminulog Predraga Živkovića Tozovca „dugačka je lajkovačka pruga...“. Handke je naveo da je pre 20 godina posetio kuću u kojoj je odrastao nobelovac Ivo Andrić.

Handkeu to nije prvi put da recituje stihove nedavno preminule legende srpske narodne muzike. Naime, on je i prilikom posete Srbiji 2019. svoje srpske domaćine iznenadio recitovanjem pesme "Ide Mile Lajkovačkom prugom" na srpskom jeziku. Iako mu nije išlo baš najbolje, zaslućeni aplauz i oduševljenje prisutnih tada nisu izostali.

Podsetimo, danas su se sa čuvenim nobelovcem u Banjaluci sastali predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin, predsednik Akademije nauka i umetnosti Rajko Kuzmanović, te proslavljeni režiser Emir Kusturica.

Foto: Tanjug/AP/Radivoje Pavičić

Spomenik nobelovcu Peteru Handkeu, koji je nedavno postavljen u Banjaluci, danas je imao priliku da vidi ovaj veliki austrijski književnik. Handke je zajedno sa Dodikom i Kusturicom posetio lokaciju na kojoj je spomenik nedavno postavljen. Spomenik se nalazi kod zgrade Vlade gde je nedavno izgrađen novi hotel firme „Integral“.

Nakon boravka u Banjaluci, Handke će zajedno sa Dodikom i Kusturicom posetiti Andrićgrad, gde će mu u Andrićevom institutu biti uručena „Velika nagrada Ivo Andrić“. Nakon uručenja nagrade biće upriličen okrugli sto, na kojem će o književnom stvaralaštvu i značaju dela Petera Handkea govoriti Kusturica, te eminentni akademici i književnici, objavila je RTRS.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija