• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/slobodna dalmacija

14.05.2021

12:01

Ako je "jadni Hamas" uspeo da probije moćnu Čeličnu kupolu, šta tek mogu Hezbolah i Iranci! IZRAELCI U PANICI, mit o svemoćnom PVO sistemu od 3 milijarde dolara razbijen u paramparčad!

Vesti

Ako je "jadni Hamas" uspeo da probije moćnu Čeličnu kupolu, šta tek mogu Hezbolah i Iranci! IZRAELCI U PANICI, mit o svemoćnom PVO sistemu od 3 milijarde dolara razbijen u paramparčad!

Podeli vest

Gvozdena kupola je izraelski protivazdušni sistem kratkog dometa, koji u krugu od 5 do 70 kilometara izuzetno brzo traži, locira i prati kretanje svakog objekta u vazduhu

Dugo vremena se smatrao savršenim i bio je ponos izraelske odbrambene industrije. Međutim, poslednja ratna epizoda između Izraela i Hamasa dovela je u pitanje vrednost ovog sistema. Najveća vojno-tehnološka inovacija u istoriji ove države možda i nije to za šta su njeni kreatori govorili da jeste.

Ćelična kupola je dosad u puno navrata odigrala ključnu obrambenu ulogu u trajnim izraelsko-arapskim sukobima, presrećući brojne pokušaje raketnog delovanja po tamošnjim gradovima. Ali njenu neefikasnost ovoga utorka nije se mogla tako lako sakriti.

Vojno krilo Hamasa ispalilo je taj dan više od 130 projektila na Tel Aviv uspevši lako da probije metaforičko "ćelik" protivazdušnog kišobrana: mrtvi građani, srušene zgrade, zapaljeni naftovodi, zatvoren i oštećen aerodrom Ben Gurion svedočili su o njegovoj nesavršenosti, piše Slobodna Dalmacija.

Mnogi vojni analitičari s tugom su konstatovali kako palestinska raketa od hiljadu dolara sa lakoćom buši presretačku "kupolu" u koju je uloženo, kako se procenjuje, od 2,5 do 3 milijarde dolara. "Jerusalim Post" otvoreno se zapitao da li se završilo doba njene dominacije i hermetičke bezbednosti koju je dosad uvek pružala građanima Izraela, istovremeno propitujući u svojoj analizi još važniju bezbednosnu dilemu: Da li su Iran i Hezbolah u međuvremenu išta naučili od palestinskog Hamasa?

Foto: TwitterPrintscreen/ Dilruba Demir

Izraelska Čelična kupola je sistem protivazdušne odbrane koji su zajedno kreirale izraelske kompanije Rafael Advanced Defense Systems i Israel Aerospace Industries, uz finansijsku i tehničku podršku Sjedinjenih Država. Njegov mozak predstavlja višenamenski radar koji u krugu od 5 do 70 kilometara izuzetno brzo traži, locira i prati kretanje svakog objekta u vazduhu: aviona, raketa, bomba, bespilotnih letelica.

Nakon što detektuje potencijalnu opasnost, kompjuter aktivira rakete-presretače koje takve projektile obaraju na pozicijama dovoljno udaljenima od branjenih zona. Vojska SAD-a je pre nekoliko godina analizirala mogućnost nabavke Ćelične kupole, ali su od svega odustali, procenivši da sistem ima znatne "rupe" i nesavršenosti. Američke procene dobile su potvrdu i u praksi da Čelična kupola ne može baš da se nosi sa malo gušćom "kišom" raketa istog tipa.

Palestinci su joj očigledno pronašli "Ahilovu petu", napunivši pojas Gaze veoma gustom balistikom u kojoj su rakete njihove proizvodnje, jeftine rakete sovjetske proizvodnje, ali i puno opasnije i preciznije sovjetske rakete tipa Grad dometa 40 kilometara. Upravo ove poslednje su se pokazale najopasnijima za štit Čelične kupole nad izraelskim gradovima, čime je Hamas demonstrirao kako se razvio u lukavog protivnika čiji raketni arsenal postaje sve teže uništiv.

Foto: Reuters

"Jerusalem Post" piše kako su izvori iz obaveštajne i sfere nacionalne bezbednosti već duže vreme upozoravali njihove novinare da libanski Hezbolah ima dovoljno projektila da “zaspe Izrael s više od 500 raketa dnevno", a to je svakako broj kojem ne može da odoli Čelična kupola. Ratni kabinet i izraelske obaveštajce očigledno je iznenadilo to što su po pitanju raspolaganja borbenim arsenalom jako potcenili palestinski Hamas.

- Ako je izraelska doktrina nakon 50-dnevnog rata u Gazi 2014. godine bila da će nadživeti Hamas, jer je Čelična kupola skoro pa hermetička zaštita za veći deo države, ovo sad jako menja odnose. Ako i Hamas ima više tih projektila dugog dometa, onda to i te kako može da utiče na izraelske ratne planove, a posebno na procene trajanja ovog rata.

Ako "jadni’" Hamas može da probije protivraketni štit sa 100 raketa za nekoliko minuta dva puta u danu, koliko štete tek mogu naneti Hezbolah i Iran s daleko moćnijim i većim količinama raketa - pita se sa zebnjom "Jerusalem Post".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
POTROŠAČ

pre 2 godine

Молим амере да нам врате паре, ова гвоздена купола не штити од шећера и вештачког ђубрива. Унапред захвалан, незадовољни потрошач.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija