• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

18.05.2021

16:58

MISLILI SU DA RAZGOVARAJU SA OPOZICIJOM! Ruski prankeri razobličili američke menadžere za "OBOJENE REVOLUCIJE"! /VIDEO/

Vesti

MISLILI SU DA RAZGOVARAJU SA OPOZICIJOM! Ruski prankeri razobličili američke menadžere za "OBOJENE REVOLUCIJE"! /VIDEO/

Podeli vest

Vladimir Kuznjecov i Aleksej Stoljarov, poznati kao ruski prankeri Vovan i Leksus, stupili su u kontakt sa rukovodstvom američkog Nacionalnog fonda za podršku demokratije (NED) i razgovarali sa njima u ime beloruskih opozicionara: Svetlane Tihanovske i članove njenog štaba. Tema razgovora je bio rad NED-a u Rusiji i Belorusiji

Predsednik fonda Karl Geršam naglasio je da, iako je organizacija proglašena nepoželjnom u Rusiji, ona "podržava mnogo grupa i mnogo aktivnih programa u celoj zemlji", između ostalog, u kontaktu su sa saborcem Alekseja Navaljnog, Leonidom Volkovim.

- Oni su sada usredsređeni na izbore za Dumu u septembru. Oni imaju svoju strategiju... Zato je sada važan dijalog između vašeg i ruskog pokreta kako bi nastavili dalju borbu, kombinujući proteste i pripreme za izbore za Državnu dumu i lokalne izbore - rekao je Geršan.

Još jedna učesnica razgovora – potpredsednica za politička pitanja i strategiju NED-a Barbara Hejg dodala da fond ima velike programe u Rusiji, dok su njegovi predstavnici "pustili korenje, čak u provincijama, oblastima izvan Moskve".

Ona je posebno naglasila podršku novinarima koji se bave istraživanjima korupcije među ruskim činovnicima.

Geršman je rekao da NED finansira dva instituta: Nacionalni demokratski institut za međunarodna pitanja i Međunarodni republikanski institut. Oba aktivno rade u Belorusiji i povezani su sa Tihanovskom i njenim timom. Osim toga, NED, prema rečima predsednika, sarađuje sa izvesnim biznis-institutom, povezanim sa Privrednom komorom SAD i Centrom za međunarodno privatno preduzetništvo.

- Finansiramo ih kako bi radili u privatnom sektoru Belorusije, kako bi uspostavili saradnju, kao protivteža Lukašenka u obnovi ekonomije zemlje - naglasio je Geršman.

- Podržavamo ljude koji beže iz zemlje. Podržavamo njihov privremeni boravak u drugim državama i sve njihove potrebe. Radimo u celoj državi, na istoku zemlje, u Vitebsku, u Gomelju i drugim delovima zemlje, podržavamo civilni sektor, finansiramo kolektive. Radimo i u zapadnom delu zemlje – na slobodnim medijima u Grodnu, gde podržavamo građansko novinarstvo. Dugo vremena podržavamo beloruski jezik, istorijske i kulturne organizacije koje su promovisale nacionalni identitet Belorusije - nabroja je Geršman.

"Tihanovska" tražila markiranu odeću

Tokom razgovora predstavnici organizacije su uverili opozicione lidere u podršku, ali su naveli da moraju da znaju koje su njihove glavne potrebe. Tada je "Tihanovska" navela da joj je potrebna odeća.

- Želela bih da podsetim da mi je ministar inostranih poslova Švedske rekao da izgledam veoma siromašno. Moja odeća i obuća su siromašne. Zato mi je potreban novac kako bih normalno izgledala. Treba mi novac za Guči, jer su mi rekli da je to u trendu u SAD ili Luj Viton. Izgledam užasno, treba mi novac - požalila se bivši kandidat za predsednika Belorusije u licu prankera. Predstavnici fonda su predložili da će o toj temi razgovarati sledeći put.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne
Društvo

Tek položili, a ostali bez dozvole! Sve što treba da znate o probnim vozačkim dozvolama: Evo šta sve ne smete ako imate oznaku P i koje su kazne

Probne vozačke dozvole odavno nisu novina, ali se čini da nove generacije vozača stasavaju nedovoljno upoznate sa ograničenjima koja iste postavljaju. Tome u prilog govori i neslavna statistika. Ipak, to ne bi trebalo da bude slučaj s obzirom na to da se o probnim vozačkim dozvolama uči i na teorijskoj nastavi u auto školama, a znanje proverava prilikom polaganja pismenog dela testa. Istraživali smo koja su to ograničenja za vozače sa probnom vozačkom dozvolom, sa kakvim kaznama su suočeni za saobraćajne prekršaje, kao i koliko njih je izgubilo vozačku dozvolu zbog različitih prekršaja.

20.04.2024

10:31

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara
Društvo

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara

Nakon hapšenja lekara i kozmetičara "Beomedikusa" zbog sumnje da su nestručno izveli intervenciju na pacijentkinji, zbog kojeg je došlo do deformiteta njenog stopala, ministarka zdravlja Danica Grujičić poručuje da je neophodno da se sprovode nenajavljene kontrole, kako bi se sagledala prava slika o tome ko i kako radi i u privatnom i u državnom sektoru.

20.04.2024

10:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija