• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

25.05.2021

10:28

UHAPŠEN BELORUSKI BLOGER! Osnivač ekstremističkog kanala na društvenoj mreži, priznao je učešće u neredima u Minsku! /VIDEO/

Vesti

UHAPŠEN BELORUSKI BLOGER! Osnivač ekstremističkog kanala na društvenoj mreži, priznao je učešće u neredima u Minsku! /VIDEO/

Podeli vest

Beloruski bloger Roman Protasevič, priveden je juče na aerodromu u Minsku, izjavio je da nema problema sa zdravljem i da priznaje učešće u organizaciji nereda u glavnom gradu Belorusije. To se navodi u video prilogu koji je objavila TV "Belorusija 1"

- Priznajem učešće u organizaciji masovnih nereda u Minsku - naveo je on.
Protasevič je osnivač Telegram kanala "Neksta" koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim.

- Juče me je privela policija na aerodromu ‘Minsk’. Sada sam u Istražnom zatvoru u Minsku. Mogu da izjavim da nemam nikakve probleme sa zdravljem, sa srcem ili bilo kojim drugom organom, a ophođenje policajaca prema meni je maksimalno korektno i po zakonu - rekao je Protasevič u video-prilogu. On je dodao da sarađuje u istrazi.

Avion kompanije "Rajan er", koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu "Neksta", koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za "organizovanje masovnih nereda". Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

Praksa prinudnog sletanja aviona dešavala se i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DraGan

pre 2 godine

Bogumi decko, sto si j... j... si, sad ces da naj...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija