• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.05.2021

09:56

NEMAČKA PRIZNALA GENOCID U NAMIBIJI! Odlučili da finansiraju 1.1 milijardu evra projekata u korist zajednica pogođenih zločinima!

Vesti

NEMAČKA PRIZNALA GENOCID U NAMIBIJI! Odlučili da finansiraju 1.1 milijardu evra projekata u korist zajednica pogođenih zločinima!

Podeli vest

Nemačka se danas izvinila zbog masakra pripadnika plemena Herero i Nama pre više od jednog veka u Namibiji, a prvi put ga je zvanično ocenila kao genocid, nakon što je potvrdila da će finansirati projekte vredne više od milijardu evra u toj zemlji

U izjavi kojom najavljuje sporazum sa Namibijom nakon više od pet godina pregovora, ministar spoljnih poslova Hajko Mas poručio je da o događajima iz nemačkog kolonijalnog perioda treba govoriti bez poštede ili ublažavanja.

- Sada ćemo zvanično nazvati ove događaje genocidom, onim što su i bili iz današnje perspektive. Zbog istorijske i moralne odgovornosti Nemačke, tražićemo oproštaj od Namibije i potomaka žrtava -rekao je Mas, prenosi Rojters.

Nemačka se složila da finansira 1,1 milijardu evra projekata rekonstrukcije i razvoja koji bi bili od direktne koristi zajednicama pogođenim genocidom, potvrdio je nemački ministar.

Namibijski mediji izvestili su u četvrtak da će se tim novcem finansirati infrastruktura, zdravstvo i programi obuke tokom narednih 30 godina.

 

 


Iako je Nemačka ranije priznala „moralnu odgovornost“ za ubistva, izbegla je da se zvanično izvini za masakre kako bi izbegla odštetne zahteve.

Formalni pregovori sa Namibijom oko tog pitanja počeli su 2015, a 2018. Nemačka je vratila lobanje i druge ostatke masakriranih koji su korišćeni u kolonijalno doba tokom eksperimenata za utvrđivanje tvrdnji o evropskoj rasnoj superiornosti.

Nemački vojnici ubili su u Namibiji oko 65.000 Herera i 10.000 pripadnika plemena Name tokom 1904-1908, nakon izbijanja pobune protiv stranih kolonista u onome što istoričari i Ujedinjene nacije već dugo nazivaju prvim genocidom 20. veka.

Kolonijalna prošlost Nemačke decenijama je bila u drugom planu, pošto su se istoričari i političari više fokusirali na nasleđe nacističkih zločina, uključujući holokaust.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dzudza basadzija

pre 2 godine

ZAVUCES RUKU U DZEP,I ISPLJUJES 1,1 MILIJARDU,I "PROBLEM JE RESEN"!PRIZNAS GENOCID,ZA KOJI SAD,BOZE MOJ,NEMA KO DA IDE U HAG,JER SU SVI TADASNJI KRVNICI,U RAJSKIM VRTOVIMA.VERUJTE MI,PROSTO NE MOGU DA VERUJEM DA IH JE SVEVISNJI SLAO U PAKAO?TU SE CISTO OSLANJAM NA "AMERICKO" POSTUPANJE PREMA NEMACKIM NAUCNICIMA,KOJE SU POHVATALI,A KOJI SU ODREDA BILI CLANOVI NAICONAL-"DEMOKRATA"...AJNSTAJN JE SMEO DA TO KAZE,PA TAKO DOZVOLJAVAM I SEBI:OVIM NIKAKO NISAM POKUSAO DA SE GOSPODU MESAM U POSAO!NITI JE POSTOJALA NAMERA!KORISTIM PRAVO NA SLOBODU MISLJENJA,UZ MOGUCNOST GRESKE,GOSPODE OPROSTI MI,MOLIM TE.JER SU TO TI ISTI NEMCI,KOJI U STVARI NISU NEMCI,KADA JE U PITANJU VREME HITLERA I DRUSTVA,NEGO SU TO BILI "NACISTI"?OPSTE JE POZNATO,NAS,RUSIJU I OSTALE,NIKADA NISU NAPALI NEMCI!?SVA TA ZLA,POCINILI SU "NACISTI",RAZUME SE,ZNACI ISTO TO,DESILO SE I U NAMIBIJI?A SADASNJA NJEMACKA,SAMO,PO "VOLJI DOBROVOLJNOJ",PREUZIMA GREJ NA SVOJATA DUSATA!!!ONI TO "CASNO I POSTENO PRIZNAJU!UZ MALO ZAKASNJENJE OD STOTINU I VISE LJETA...STA TI JE CINIZAM BRALE!?

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija