• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

30.05.2021

08:31

EU U SARADNJI SA AMERIKOM PRIPREMA NAPAD! Spremaju odgovor na "neprijateljske akcije" Rusije!

Vesti

EU U SARADNJI SA AMERIKOM PRIPREMA NAPAD! Spremaju odgovor na "neprijateljske akcije" Rusije!

Podeli vest

Evropska unija uputila je Vašingtonu nacrt zajedničke izjave za samit EU-SAD 15. juna, u kojem se predlaže da dve strane odgovore na „model negativnog ponašanja“ i „neprijateljske akcije“ Rusije, piše američka agencija „Blumberg“ pozivajući se na dokument

Samit Unije i Amerike biće održan dan pre susreta predsednika SAD i Rusije, Džozefa Bajdena i Vladimira Putina u Ženevi.

- Mi smo jedinstveni u principijelnom pristupu prema Rusiji i odlučno ćemo odgovoriti na model njenog negativnog ponašanja koji se ponavlja i neprijateljske akcije“, navodi se u dokumentu.
Prema navodima američke agencije, EU i SAD će se na samitu da založiti protiv "represije koju Rusija sprovodi prema građanskom društvu, opoziciji i nezavisnim medijima“ a izneće i stav o tešnjoj ekonomskoj saradnji.


Pored toga, dve strane mogle bi da se izjasne i o zajedničkom suprotstavljanju Kini o čemu se takođe govori u nacrtu dokumenta.
EP traži oštrije sankcije protiv Rusije

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli izjavio je da Brisel treba da pooštri sankcije prema Rusiji.

Foto: AP/Photo

Vladimir Putin

- Mi (EU) moramo da pooštrimo sankcije protiv ruskih funkcionera i da istovremeno uspostavimo jače veze sa stanovništvom i građanskim društvom - rekao je Sasoli u intervjuu za nemačku medijusku grupu „Funke“.

Prema njegovoj oceni, odnosi između EU i Rusije su „veoma napeti“ zbog situacije oko blogera Alekseja Navaljnog i konflikta na jugoistoku Ukrajine.

Podsetimo, Brisel je u martu uveo sankcije Rusiji zbog hapšenja Navaljnog a Moskva je na to odgovorila zabranom ulaska u Rusiju za osam evropskih zvaničnika među kojima je i Sasoli.

Takođe, ruske vlasti su u maje utvrdile spisak neprijateljskih zemalja i na njemu se trenutno nalaze samo SAD i Češka, a kako je rekao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, lista u budućnosti može biti revidirana.

Lavrov je, takođe, izjavio da je Rusija spremna za normalizaciju odnosa sa Evropskom unijom, ali na osnovu principa ravnopravnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija