• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.06.2021

12:17

UN SAKRILE POD TEPIH, ALI ISPLIVALI SU ŠOK DETALJI PRVOG NAPADA MAŠINE SA VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM NA ČOVEKA! Turski dron bez prethodne komande raspalio po vojnicima! Horor se dogodio u Libiji...

YoutubePrintscreen/ Corridor

Vesti

UN SAKRILE POD TEPIH, ALI ISPLIVALI SU ŠOK DETALJI PRVOG NAPADA MAŠINE SA VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM NA ČOVEKA! Turski dron bez prethodne komande raspalio po vojnicima! Horor se dogodio u Libiji...

Podeli vest

Ono čega smo se plašili sa tako naprednom vojnom tehnologijom na polju autonomne robotike i veštačke inteligencije već je činjenica, bespilotna letelica izvela je napad na ljude bez direktne komande čoveka. Informacije potiču iz izveštaja Ujedinjenih nacija

Prošle godine dogodio se incident u Libiji dok su se borbe vodile na nekoliko frontova između provladinih libijskih snaga i armije Libijske nacionalne armije predvođene generalom Kalifom Haftarom.

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija, incident je izazvao dron "Kargu-2" turske proizvodnje.

Ovbaj dron se osim za nadgledanje koristi i kao dron samoubica. Upravo je ovu "samoubilačku" ulogu odigrao u incidentu kada je bez ikakve prethodne komande napao Haftarove vojnike .

Kako prenose neki mediji, vojnci su pokušali da se povuku i spreče napad.

 

 

Kako se navodi u izveštaju Ujedinjenih nacija, prethodno dron nije bio pod ljudskom kontrolom jer za tim nije bilo potrebe, dron se nalazio u takozvanom "visokoefikasnom autonomnom režimu" koristeći veštačku inteligenciju.

- Smrtonosni autonomni oružani sistemi su programirani da napadnu mete ne koristeći vezu između operatera i oružanog sistema - objašnjava se u izveštaju ekspertske grupe Bezbednosnog saveta Ujedinjenih nacija za Libiju. 

Ovaj prošlogodišnji incident je prvi takav vrste u modernoj ljudskoj istoriji u kojem je mašina samostalno, bez prethodnog odobrenja, izvela napad na ljude.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin

pre 2 godine

Nije mašina sa veštačkom inteligencijom napala samostalno čoveka. Ona je primenila samo ono što su je ljudi učili: Ubiti čoveka.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija