• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.06.2021

14:41

ODNOSI RUSIJE I KINE NA ISTORIJSKOM MAKSIMUMU! Ruski ambasador u Pekingu otkrio hoće li kreirati VOJNU ALIJANSU koja će biti pandan NATO-u!

Vesti

ODNOSI RUSIJE I KINE NA ISTORIJSKOM MAKSIMUMU! Ruski ambasador u Pekingu otkrio hoće li kreirati VOJNU ALIJANSU koja će biti pandan NATO-u!

Podeli vest

Veze između Rusije i Kine nalaze se na "istorijskom maksimumu“, ali prema rečima visokog izaslanika Moskve u Peking, nema razloga da se očekuje da će prijateljski odnosi uskoro prerasti u formalni vojni savez

Andrej Denisov, ruski ambasador u Kini, napisao je u novom zborniku eseja objavljenom u utorak da su ekonomska saradnja i pozitivni politički odnosi za sada sasvim dovoljni.

- Verujem da formalno savezništvo, posebno vojno-političko, nije najoptimalnija šema za odnose između dve sile kao što su Rusija i Kina - rekao je on.

Dodao je da njihova "interakcija nije usmerena protiv trećih zemalja“, kao što je to ponekad slučaj sa frakcijama na svetskoj sceni.

- Spoljna politika naših država nije zasnovana na logici frakcijskog pristupa ili konfrontacije sa bilo kim drugim - rekao je Denisov.

Navodeći kao primer NATO vojni blok pod vođstvom Amerike, Denisov je napisao da takve saveze "često karakteriše neravnoteža u uticaju različitih zemalja i pojava onih koji vode i onih koji su vođeni".

Foto: AP/Photo

Prema njegovim rečima, "to uopšte ne odgovara duhu rusko-kineskih odnosa i interesima dve države“.

Si Đinping smatra Putina najbližim prijateljem

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je u januaru da su "kinesko-ruski odnosi podneli test pandemije jednom veka i globalnih promena bez presedana i dostigli istorijski maksimum u svim pogledima".

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping i Vladimir Putin

Obećao je da je "2021. godina od posebnog značaja za ... odnose, jer će obe države ući u novu fazu razvoja".

Više od polovine anketiranih Kineza prošle godine reklo je da je Moskva njihov najvažniji saveznik, dok je predsednik Si Đinping opisao svog ruskog kolegu predsednika Vladimira Putina kao svog "najbližeg prijatelja".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija