• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tangosix

02.06.2021

16:11

NIKO NEMA ŠTO RUS IMADE... Baćuške razvile JEDINSTVEN RADAR za praćenje dronova VELIČINE LISTA, prva ispitivanja na PANCIRU-S! /VIDEO/

Vesti

NIKO NEMA ŠTO RUS IMADE... Baćuške razvile JEDINSTVEN RADAR za praćenje dronova VELIČINE LISTA, prva ispitivanja na PANCIRU-S! /VIDEO/

Podeli vest

Internet izdanje ruskog kanala ‘’Zvezda’’ prenelo je prošle nedelje informaciju da je u Rusiji razvijen modul koji omogućava praćenje bespilotnih letelica veličine lista papira. O tome je u intervjuu za list ‘’Krasnaja zvezda’’ govorio pukovnik Viktor Pigarjev, zamenik načelnika PVO i avijacije Zapadnog vojnog okruga ruskih oružanih snaga

Kako se navodi, protivvazdušni boj iznad Sirije pokazao je sve veću ulogu bespilotnih letelica u izvršavanju različitih zadataka. Na osnovu ovih iskustava, Rusija razvija sredstva koja su sposobna za efikasno suprotstavljanje bilo kojoj vrsti dronova.

U današnje vreme aktivno se razvija civilna mala avijacija, povećava se broj letova u vazdušnom prostoru klase G. To takođe zahteva poboljšanje načina njihovog otkrivanja na malim i izuzetno malim visinama tokom borbenog dežurstva PVO – rekao je pukovnik Pigarjev.

Da bi se rešio ovaj problem, preduzeće "Центральное конструкторское бюро аппаратостроения" iz Tule razvilo je eksperimentalni AESA (AFAR) radarski modul koji je u stanju da otkrije i najmanje dronove i gotovo odmah prenese informacije komandnom mestu. Integraciju sa postojećim sistemima automatskog komandovanja, otrkivanja i praćenja ciljeva uradio je “Radiozavod“ iz Penze.

Modul je potvrdio deklarisane karakteristike za detekciju aviona i helikoptera malih dimenzija, kao i mini bespilotnih letelica veličine papira formata A4. Tokom ispitivanja zabeleženi su kontinuitet i stabilnost praćenja ciljeva, visoka rezolucija i elektromagnetna usklađenost – izjavio je Pigarjev.

Prema njegovim rečima, modul praktično nema “mrtve“ sektore, a to je sasvim isključeno kada se sistem upotrebljava sveobuhvatno. Takođe, navedeno je da je u februaru ove godine modul već prošao testove uzajamnog dejstva sa artiljerijsko-raketnim sistemom PVO ‘’Pancir-S’’ kao i da je Ministarstvo odbrane Rusije visoko ocenilo razvoj ovog sredstva. Pukovnik Pigarjev izrazio je uverenje da će ovaj efikasni i ekonomični modul poboljšati bezbednost vazdušnog prostora u rejonima u kojima se nalaze kritično važni objekti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge
Društvo

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge

Međunarodni dani razgovora s Austrijom, na kojima će savetodavci iz austrijskog Zavoda za penzijsko osiguranje i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije pružiti pravnu pomoć ljudima koji ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma iz oblasti socijalnog osiguranja zaključenog između naše zemlje i Austrije, biće održani sledeće nedelje.

20.04.2024

13:36

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija