• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

07.06.2021

07:00

(VIDEO) MISTERIJA STARA 5.000 GODINA, KO JE OVO I KAKO NAPRAVIO! Naučnici nemaju odgovor, AKO NISU VANZEMALJCI, KO JE?!

Fotoilustracija

Vesti

(VIDEO) MISTERIJA STARA 5.000 GODINA, KO JE OVO I KAKO NAPRAVIO! Naučnici nemaju odgovor, AKO NISU VANZEMALJCI, KO JE?!

Podeli vest

Spomenik Njugrejndš u Irskoj, za koji se pretpostavlja da je sagrađen otprilike 3.200 pre nove ere, nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine, a veo misterije koji ga prekriva još uvek intrigira naučnike

Arheolozi Njugrejndš smatraju jednom od najlepših „prolaznih" grobnica, grobnica koje se sastoje od nekoliko grobnih komora prekrivenih zemljom ili kamenom.

Malo se zna o tome ko je sagradio Njugrejndš, dok je svrha takozvane mega grobnice i dalje ostala misterija. Istraživači pretpostavljaju da je spomenik sagrađen za ritualna okupljanja i da je služio kao mesto gde su ljudi odavali počast svojim precima.

Svi naučnici saglasni su oko jedne stvari kada je reč o Njugrejndšu - to je inženjerski podvig.

(VIDEO) ŠTA TO RADI SRBIJA?! REGION I NATO NA NOGAMA! ŠTA ĆE IM JOŠ HELIKOPTERA I PVO SISTEMA IZ RUSIJE!? Plaše se da nam stiže K 52 i S 400!

Spomenik je usklađen sa zimskim solsticijumom - najdužom noći i najkraćim danom u godini. Kada sunčev zrak uđe u grobnicu, on osvetljava hodnik dug 18 metara koji vodi do grobnih komora.

Arheologe zbunjuje kako su neimari uspeli da izgrade tako složen spomenik, s obzirom da su imali samo rudimentarnu tehnologiju.

U grobnim komorama se nalazi pepeo i kosti nekoliko osoba. Ko su one, takođe, je misterija.  

Naučnici pretpostavljaju da su u Njugrejndšu sahranjene samo osobe visokog staleža poput sveštenika ili vladara.

FRANCUSKI INTELEKTUALCI DIGLI NA NOGE PARIZ ZBOG SRBA! Dokumentarac o sukobima u bivšoj SFRJ JE KRUPAN FALSIFIKAT ISTORIJE!

Fasada spomenika, koja je otprilike pet vekova starija od piramida u Gizi i Stounhendša, napravljena je od belog kvarca. Unutrašnjost spomenika ukrašena je rezbarijama u kamenu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ireland (@tourismireland)

Arheolozi veruju da su bile potrebne decenije da se izgradi ovakav spomenik, prenosi Sputnjik internešenal.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija