• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

09.06.2021

21:25

PUTIN SKINUO RUKAVICE, UKRAJINA U NATO - RUSKE RAKETE NA GRANICI AMERIKE! Moskva neće trpeti pretnju Zapada pred svojim vratima!

Vesti

PUTIN SKINUO RUKAVICE, UKRAJINA U NATO - RUSKE RAKETE NA GRANICI AMERIKE! Moskva neće trpeti pretnju Zapada pred svojim vratima!

Podeli vest

Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da bi neko trebalo da razmisli o tome kako bi Rusija trebalo da reaguje na širenje NATO-a prema ruskim granicama, o tome šta se može smatrati „crvenom linijom“, kao i kakve bi bile posledice pridruživanja Ukrajine NATO-u

- Zamislimo da Ukrajina postane članica NATO-a. Vreme leta raketa od Harkova recimo, ili, ne znam, Dnjepropetrovska do centralnog dela Rusije, do Moskve smanjiće se na sedam do 10 minuta. Da li je to za nas crvena linija ili ne? - upitao je Putin.

Istovremeno je naveo drugi primer – razmeštanje ruskih raketa na Kubi, kada je vreme leta raketa do Vašingtona 15 minuta, a da bi rakete doletele za sedam do 10 minuta trebalo bi ih postaviti kod severne granice Meksika ili južne granice Kanade.

- Da li je to crvena linija za SAD ili ne? - precizirao je ruski lider.

Kako kaže, neko bi trebalo da razmisli o tome.

- Da razmisli o tome kako bi trebalo da reagujemo na to što se predlaže i o čemu se razgovara (pristupanje Ukrajine NATO-u) - ocenio je Putin.

Rusija ne zna kako teče razgovor Kijeva i Vašingtona o mogućnosti pristupanja Ukrajine NATO-u, rekao je Putin, istakavši da ne deli mišljenje sa onima koji se podsmevaju ideji pridruživanja Kijeva toj organizaciji.

Foto: Reuters

- Što se tiče predloga povezanog sa stupanjem ili planom o stupanju Ukrajine u NATO – da , znam, vidim komentare naših analitičara, vidim reakciju naših medija, naših političara. Svi se pomalo podsmevaju predsedniku Ukrajine Vladimiru Zelenskom, govore da je to sve govorkanje, ništa tu neće biti, i tako dalje. Ja imam drugačije mišljenje. Već sam govorio kako je došlo do širenja NATO-a i već sam rekao da nas niko nije pitao - istakao je ruski predsednik.

Istovremeno je podsetio da je Zapad jednostavno ignorisao sve zabrinutosti Moskve.

Takođe je dodao da postoje formalna ograničenja, ali da nema nikakvih garancija da Ukrajine neće stupiti u NATO.

- Sada američki partneri govore da nisu ništa obećali ni Ukrajini, ni ukrajinskom rukovodstvu, uključujući i predsednika Vladimira Zelenskog. Odakle mi to znamo? Može se zamisliti da se razgovara o planu stupanja Ukrajine u NATO, u svakom slučaju niko ne govori 'ne' - precizirao je ruski predsednik.

Širenje NATO-a – važno pitanje za bezbednost Rusa

Kako je rekao, NATO stavlja svoje geopolitičke interese iznad interesa drugih zemalja, uprkos odnosima s njima.

Takođe je dodao da je problem širenja NATO-a osetljivo pitanje sa stanovišta bezbednosti Rusa, istakavši da su odnosi sa Alijansom pre toga bili u potpunosti prihvatljivi.

Foto: Reuters

- Što se tiče širenja NATO-a, približavanje infrastrukture NATO-a ruskim granicama izuzetno je važna stvar za bezbednost Rusa i Rusije, stanovnika naše zemlje - rekao je ruski lider.
Takođe je podsetio na takozvana dva talasa širenja NATO-a na istok.

- To se događalo kada nije bilo Krima, nije bilo nikakvih događaja nakon državnog prevrata u Ukrajini, Odnosi između Rusije i kolektivnog Zapada, SAD, bili su ravnopravni, sasvim prihvatljivi, ako ne i partnerski u bukvalnom, pozitivnom smislu te reči. Ipak, sve naše takozvane zabrinutosti prosto su bile ignorisane - istakao je Putin.

Prema njegovim rečima, preliminarni usmeni sporazumi, „pali su u zaborav“.

- Ne želim da koristim teške reči, ali prosto ih je bilo briga za naše interese i sve - ocenio je ruski lider.

Ukrajinci koji neće u NATO – pametni

Ankete pokazuju da je oko 50 odsto Ukrajinaca protiv pridruživanja Ukrajine NATO-u – to su pametni ljudi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu za televiziju „Rusija 24“.

- Govorim bez ikakve ironije, ne zato što su drugi glupi, nego zato što oni koji to ne žele shvataju da ne žele da se nađu na liniji vatre, ne žele da budu moneta za potkusurivanje i topovsko meso - ocenio je ruski lider.

Države članice NATO-a su na samitu u Bukureštu 2008. godine potvrdile da Gruzija i Ukrajina imaju pravo na članstvo u Alijansu i pritom su to pitanje odložile na neodređeno vreme.

U poslednjih nekoliko meseci ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je još jednom pokrenuo pitanje članstva države u NATO-u. Prema njegovim rečima to je jedini put okončanja sukoba u Donbasu. Kremlj je na ovo odgovorio da bi takvi koraci samo pogoršali unutrašnje probleme Ukrajine, a za stanovnike samoproglašenih republika pridruživanje Alijansi je apsolutno neprihvatljiva perspektiva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Laky

pre 2 godine

Silom na silu i istom merom, može im se i tako i treba. 7

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija