• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

10.06.2021

14:22

Oglasilo se ministarstvo odbrane Bugarske: MIG-29 BIO TEHNIČKI ISPRAVAN! Pronađen biološki materijal, crna kutija KRIJE ODGOVORE!

Vesti

Oglasilo se ministarstvo odbrane Bugarske: MIG-29 BIO TEHNIČKI ISPRAVAN! Pronađen biološki materijal, crna kutija KRIJE ODGOVORE!

Podeli vest

Bugarski MiG-29 koji se juče tokom vežbi srušio u Crno more bio je tehnički ispravan, izjavio je ministar odbrane Bugarske Georgi Panajotov u emisiji Bugarske nacionalne televizije.

- Lovac je bio održavan i do početka leta je bio tehnički ispravan - izjavio je Panajotov. On je rekao da bugarski MiG-29 održava proizvođač, odnosno ruska kompanija "MiG" i da ugovor ističe u proleće 2022. godine.

Prema njegovim rečima, Bugarska je poslednji put dugo čekala da proizvođač potpiše obnavljanje polise osiguranja, ali takvi problemi se ne odnose na kvalitet remonta.


- Nije lako raditi sa kompanijom ‘MiG’, ali u njihov kvalitet rada ne sumnjam - izjavio je Panajotov. Ministar je opovrgao i mogućnost neispravnosti raketa kojima je lovac bio naoružan.

- Može se desiti da ne radi neki mehanizam, ali to se događa i sa novom tehnikom. Ali tvrdnja da se MiG-29 srušio zbog tehničke neispravnosti nije istinita - izjavio je Panajotov. On je dodao da su osnovni problemi bugarskog ratnog vazduhoplovstva u održavanju aviona i helikoptera, a razlog je nedovoljno detaljno napisani uslovi ugovora. Prema rečima Panajotova, to se isto dogodilo i sa održavanjem čehoslovačkih aviona za obuku L-39.

- Njihovo održavanje je u praksi prekinuto, jer kompanija-izvršilac ugovora ne ispunjava svoje obaveze. Trenutno se sudimo sa njima. Avioni se moraju koristiti, ali ih ne koristimo, jer ne lete - izjavio je Panajotov.

Spasilačke ekipe pronašle biološki materijal 


Načelnik bugarske odbrane Emil Eftimov je naveo da su tokom spasilačke operacije u Crnom moru pronađeni delovi lovca i biološki materijal.

- Nažalost, moram da potvrdim da je među pronađenim delovima otkriven biološki materijal koji je poslat na DNK analizu - izjavio je Eftimov na pres konferenciji. Spasilačke ekipe trenutno traže crnu kutiju, što će pomoći da se otkrije uzrok incidenta i omogući nastavak letova Ratnog vazduhoplovstva.

Foto: Tanjug/AP

Komandant bugarske mornarice Kiril Mihajlov dodao je da minolovci i korvete nastavljaju sa potragom. U operaciju su uključene i privatne kompanije koje su želele da pomognu mornarici.

- Svi znaju da je morska sredina veoma agresivna i nije poželjno da se crna kutija dugo nalazi u vodi. Što je brže pronađemo, to su veće šanse da se otkrije razlog incidenta - izjavio je Mihajlov.
Podsetimo, bugarski Mig-29 srušio 9. juna tokom vežbe iznad Crnog mora tokom vežbe "Šabla 2021".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija