• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

11.06.2021

15:38

GUSKOVA ZDROBILA HAG ZBOG PRESUDE MLADIĆU, RUSIJA VIŠE NEĆE ĆUTATI! Ceo svet zna kako su i kome delili "pravdu", džaba im sve: GENERAL JE HEROJ SRBA!

Vesti

GUSKOVA ZDROBILA HAG ZBOG PRESUDE MLADIĆU, RUSIJA VIŠE NEĆE ĆUTATI! Ceo svet zna kako su i kome delili "pravdu", džaba im sve: GENERAL JE HEROJ SRBA!

Podeli vest

Jelena Guskova, ekspert za region Balkana izjavila je da je slučaj Ratka Mladića, kome je Haški tribunal potvrdio doživotnu kaznu, ilustrativan primer „pravde" koju je izmislio Zapad, čiji je glavni cilj slom Rusije i bacanje Srba na kolena

"Primer kako funkcioniše Haški tribunal veoma je važan za Rusiju, jer to već dugo nije tribunal, već politički sud. Da bi postigao svoj cilj - da uništi Sovjetski Savez, zatim Rusiju, da uništiti Jugoslaviju - bilo je potrebno uspostaviti sopstveni sistem zakona ili, kako ćemo danas reći, nedostatak prava. A u to vreme Rusija je bila slaba i nije mogla da se odupre tom procesu, već je, naprotiv, igrala zajedno s njim", rekla je Guskova u razgovoru za Balt njuz.

Guskova, koja je šef Centra za proučavanje moderne balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka i doktor istorijskih nauka, objasnila je da je ovaj proces preoblikovanja međunarodnog prava počeo 90-ih godina prošlog veka, kada je izbila kriza u Jugoslaviji i SSSR-u.

Kako je navela, u to vreme su se države raspadale, sistem međunarodnih odnosa se menjao i pristrasnost je postala glavna karakteristika ovog procesa.

"I danas pokušavamo da preokrenemo ceo ovaj sistem. Uključujući angažovanje u Savetu bezbednosti UN i po pitanju Haškog tribunala", rekla je Guskova, a prenele su Novosti.

Tvrdi da se Haški tribunal pokazao kao telo u rukama Zapada kako bi ostvario svoje ciljeve, a ne kao pravosudno telo.

 

Foto: Tanjug

Jelena Guskova

"Među tim ciljevima bilo je neophodno, pre svega, dovesti Srbiju i Srbe koji su se tom procesu opirali i da celom svetu dokažu da su Srbi krivi za ono što se dešavalo na Balkanu 90-ih", dodala je.

Heroj svog naroda

Ranije je Žalbeno veće Mehanizma u Hagu odbacilo žalbu Mladića na doživotnu kaznu izrečenu u novembru 2017. godine.

"Naš stav o slučaju generala Mladića veoma je važan za nas (Rusiju). On je heroj svoje zemlje, vodio je srpsku vojsku i branio je od nepravde NATO-a. I s tim u vezi, u međunacionalnoj borbi, zalagao se, pre svega, za očuvanje Republike Srpske, zbog čega nam danas general Mladić iz Haškog tribunala kaže da je ponosan na ono što je učinio za Republiku Srpsku i traži da se očuva Republika Srpska, i zna da je on ostao u sećanju naroda i da će ostati zauvek", rekla je Guskova.

Ona je dodala da je Rusija danas jaka i da je počela da se odupire ovom procesu preoblikovanja sistema „pravde“ negde u prvoj deceniji ovog veka.

"Danas osuđujemo sve što je Tribunal uradio. Sada, kada je ostalo malo stvari u procesu", zaključila je Jelena Guskova.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milankukic

pre 2 godine

svaka čast Guskova to je čista 10 za vas amerika je posle sloma trečeg rajha primila i udomila sve naciste i koristila njihovvo znanje a najmanje je doprinela slomu fašizma uključila se pred kraj da bi pokupila kajmak i to če se nekad javno reči i dokazati

Pera

pre 2 godine

Gospodine Mladiću, moje najiskrenije poštovanje. Nažalost, ne mogu da se nadam da će se jednog dana pošteno suditi, jer dok je engleza to se neće dogoditi, ali vaša borba ostaje primer svima kako se voli domovina.

Vns

pre 2 godine

Da i šta sada? Rusi su poznati po tome da se bune,brane,protestuju posle svršenog čina... Da li će ovo nešto promeniti u presudi...naravno da neće....bakiva se nepotrebno eksponira.... To su te priče podržaćemo braću Srbe kada ih osude....pa zašto se nije udostojila da svoje mišljenje iznese pre izricanja presude??? I sada je ona sahranila haški sud...ma daaaaaaaa

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!

EU se osramotila kao nikada do sada! Parlamentarna skupština Saveta Evrope (SE), usvojila je preporuku za prijem lažne države Kosovo u SE. Za je glasalo 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 protiv, 11 uzdržano. EU je pogazila sve norme koje se tiču ljudskih prava, prvi put u istoriji Saveta Evrope, primajući entitet koji nije država, u kome se decenijama gaze sva ljudska prava 100.000 Srba.

16.04.2024

21:40

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država
Politika

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evropa (PSSE) usvojena preporuka da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope, da je danas dan srama u PSSE, budući da je prvi put u istoriji, kako je istakao, preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

16.04.2024

20:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija