• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

12.06.2021

16:39

RUSKA TROBOJKA  otišla van granica zemlje! Razlog je jedinstven! /VDIEO/

Vesti

RUSKA TROBOJKA otišla van granica zemlje! Razlog je jedinstven! /VDIEO/

Podeli vest

Danas se u Rusiji obeležava glavni državni praznik – Dan Rusije. U celoj zemlji se na ovaj dan tradicionalno na ulicama dele trake u bojama ruske zastave. Međutim, ruska trobojka je poletela i u stratosferu

Kako prenosi televizija "Zvezda", aktivisti organizacije "Narodni front" realizovali su jedinstvenu patriotsku akciju – dron sa ruskom trobojkom poleteo je sa aerodroma "Razdolje" u Vladimirskoj oblasti i podigao se na visinu od 26.600 metara.


Kako bi sproveli originalan poduhvat u delo, aktivisti su se obratili organizaciji "Stratonavtika" koja je specijalizovana za lansiranje različitih istraživačkih, rekreativnih i drugih misija u stratosferu. Predlog članova u organizaciji su prihvatili sa entuzijazmom i razradili rutu leta.

Jedini "neprijatelj" lansiranja moglo je biti vreme, ali je 15 minuta pre poletanja vetar utihnuo. Letelica sa zastavom se podizala do maksimalne visine oko dva sata, nakon čega su je spustili na zemlju.

Među mnogobrojnim čestitkama povodom današnjeg praznika, nije izostala ni ona od posade Međunarodne svemirske stanice. Kosmonauti Oleg Novicki i Petar Dubrov čestitali su stanovnicima svoje zemlje Dan Rusije, istakavši da na stotine kilometara iznad Zemlje osećaju povezanost sa otadžbinom.

Podsetimo, 12. juna 1990. godine usvojena je Deklaracija o državnom suverenitetu RSFSR. Praznik je ranije imao nezvanični naziv – Dan nezavisnosti Rusije. Današnji naziv je utvrđen 2002. godine. Praznik je oduvek simbolizovao vekovni put Rusije i njenog multinacionalnog naroda.

Danas ruski predsednik Vladimir Putin u Kremlju tradicionalno dodeljuje Državne nagrade Rusije istaknutim ličnostima iz oblasti kulture i nauke. Širom zemlje održavaju se svečani događaji, koncerti i praznične priredbe.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija