• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.06.2021

12:06

POSLEDNJI DAN SASTANKA G7! Evo o čemu će danas raspravljati lideri najmoćnijih zemalja!

AP/Tanjug

Vesti

POSLEDNJI DAN SASTANKA G7! Evo o čemu će danas raspravljati lideri najmoćnijih zemalja!

Podeli vest

Poslednjeg dana samita G7 u Kornvolu, predsednici država i vlada nameravaju da se usredsrede na klimatske promene

Domaćin Britanija želi da iskoristi konferenciju da bi uverila lidere svetskih vodećih ekonomskih sila da se dogovore o ambicioznim klimatskim ciljevima, o kojima će se zatim razgovarati na globalnom nivou na konferenciji UN o klimatskim promenama u Glazgovu u novembru.

Između ostalog, predsednici država i vlada danas planiraju da se obavežu na korake za ograničenje državnih subvencija za fosilne izvore energije.

Foto: AP/Photo

U saopštenju Bele kuće objavljenom u subotu takođe se navodi da će G7 koordinirati svoje klimatske ciljeve tako da cilj ograničenja globalnog otopljavanja na 1,5 stepena iznad predindustrijskog nivoa, kako je utvrđeno u Pariskom klimatskom sporazumu, ostaje "nadohvat ruke".

Britanska vlada saopštila je kasno sinoć da zemlje G7 planiraju da se obavežu da će prikupiti 100 milijardi dolara svake godine za finansiranje klimatskih inicijativa u zemljama u razvoju.

Na konferenciji su se zemlje prvi put obavezale na klimatsku neutralnost najkasnije do 2050. godine, a očekuje se da će preuzeti obavezu smanjenja štetnih gasova za nešto manje od polovine do 2030. u odnosu na 2010. godinu, navela je Britanija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija