• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

13.06.2021

13:46

KIJEV NEŠTO GADNO SPREMA! Ukrajina gomila oklopna vozila i PVO sisteme na granici sa Donbasom!

Vesti

KIJEV NEŠTO GADNO SPREMA! Ukrajina gomila oklopna vozila i PVO sisteme na granici sa Donbasom!

Podeli vest

Oružane snage Ukrajine raspoređuju oklopna vozila i protivvazdušne sisteme u blizini kontakt linije u Donbasu, saopštila je pres služba Ministarstva odbrane samoproglašene Luganske Narodne Republike

- Bez obzira na odsustvo vatrenih provokacija, neprijatelj nastavlja da krši preuzete obaveze. Otkriveno je razmeštanje naoružanja i vojne tehnike u naseljima na teritoriji pod kontrolom Ukrajine, čime se krši treća tačka dodatnih mera (o primirju) - rekao je portparol.   

Prema podacima Narodne milicije LNR, ukrajinske snage postavile su protivvazdušne sisteme i oklopna vozila u stambenim naseljima pod kontrolom Kijeva Novozvanovka i Popasna, u mestu Zoloto koje je pod delimičnom kontrolom Kijeva, kao i u blizini Mirne Doline i Gorskog (pod kontrolom Kijeva) blizu kontakt linije u Donbasu.

Sukob u Donbasu

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Foto: Reuters

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Sukobljene snage takođe ne bi trebalo da upotrebljavaju bespilotne letelice na liniji dodira, a zabranjeno je i inženjersko opremanje položaja. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.

Međutim, od kraja februara u regionu su počele da se povećavaju tenzije: OEBS izveštava o značajnom povećanju broja kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija