• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Bog rata

22.06.2021

12:00

TU OKLOP NE POMAŽE, AMERIČKI ABRAMSI NEĆE IMATI ŠANSE! Rusi prave novu generaciju municije za LEGENDARNI RPG-7! /VIDEO/

YoutubePrintscreen/ Military Weapons

Vesti

TU OKLOP NE POMAŽE, AMERIČKI ABRAMSI NEĆE IMATI ŠANSE! Rusi prave novu generaciju municije za LEGENDARNI RPG-7! /VIDEO/

Podeli vest

Značajno povećana preciznost, probojnost oklopne zaštite, kao i efektivni domet su tri glavne tačke na koje će se bazirati ruski inženjeri Konstruktorskog biroa „Bazalt“, kada je u pitanju razvoj nove generacije municije za RPG-7. Na ovaj način će se produžiti životni vek ovog legendarnog borbenog sredstva koje puni 60 godina i kojih u svetu u raznim modifikacijama ima preko 9 miliona jedinica

Prvi primerci perspektivne municije za ručne raketne bacače RPG-7 će se pojaviti za 2-3 godine. Prema rečima razvojnih inženjera koji učestvuju u stvaranju nove municije njena efikasnost će u odnosu na sadašnje najnaprednije modele biti uvećana za respektabilnih 30%. To znači da će protivoklopni projektil imati povećanu probojnost u odnosu na sadašnje standarde, te da će ona iznositi 600 milimetara tenkovskog oklopa. Poređenja radi, prva generacija kumulativne municije je bila u stanju da probije do 260 milimetara oklopne zaštite.

Podsećamo da poslednja modifikacija američkog osnovnog borbenog tenka „Abrams“ ima frontalnu oklopnu zaštitu ekvivalenta 1.000mm homogene čelične ploče pod uglom od 90 stepeni, dok je sa bokova ona ekvivalenta 650mm. Ovi tenkovi se masovno primenjuju u velikom broju ratnih žarišta na prostoru Bliskog istoka, gde se dešavalo da budu česta meta sovjetskih ručnih raketnih bacača RPG-7, koji se na tom prostoru nalaze u ogromnim količinama. Međutim, pošto se radilo o sredstvima koja su koristila municiju prve generacije, američki tenkovi srazmerno obimu upotrebe RPG-7 nisu imali ozbiljnije gubitke. Upotreba ove municije nije dovodila do definitivnog uništenja oklopnog borbenog sredstva, nego je uglavnom pravila štetu koja se kasnije mogla sanirati. Međutim, uvođenjem novog tipa municije ovakva praksa će se značajno izmeniti, naravno u korist RPG.

Foto: Reauters

Pored daljeg razvoja sposobnosti kumulativne-probojne snage projektila,  ruski konstruktori rade i na unapređenju parčadno-razornog i termobaričnog tipa nove municije. Modernizovani RPG-7 će dobiti i nove tipove nišana što će povećati njegovu preciznost na većim daljinama. Prvi čovek konstruktorskog biroa „Bazalt“ Nikolaj Sereda je rekao da RPG-7 sa distance od oko 150 metara, za oko 40-50 cm ima odstupanje od tačke koja se gađa. Na daljinama 1.000+ metara ovo odstupanje pravi veliki problem koje prevazilazi gabarite osnovnog borbenog tenka ili borbenog vozila pešadije, što je za oružje 21.veka neprihvatljiv pokazatelj. To je prema njegovim rečima jedan od problema na kome će se posebno raditi u daljoj evoluciji ovog naoružanja i njegove municije. Dakle, povećanje preciznosti na srednjim i velikim daljinama je jedan od glavnih prioriteta naučnika konstruktorskog biroa „Bazalt“.

Odličan temelj za dalji razvoj

U ovom momentu jedinice ruske armije su naoružane poslednjom modifikacijom ovog ručnog raketnog bacača koja nosi oznaku RPG-7V2. Ova verzija se za razliku od čitave serije svojih prethodnika razlikuje po povećanoj preciznosti. Optički nišan PGO-7V3 omogućava da se protipešadijski parčadni projektil veoma precizno plasira po pozicijima neprijateljske pešadije, na daljinama i do 700 metara.

Inače, za ručni raketni bacač RPG je napravljena čitava familija različitih projektila. Jedna od najednostavnijih za izradu i upotrebu, kao i masovnosti primene, jeste model projektila koji nosi oznaku PG-7VM. Ovaj projektil koji ima težinu 2 kilograma je u stanju da probije tenkovski oklop debljine 300mm. PG-7VL je razvijen 70-ih godina prošlog veka kao odgovor na ojačavanje oklopne zaštite tenkova NATO. Povećanjem mase njegove bojeve glave dobio se projektil koji je mogao da probije tenkovski oklop debljine 500mm. Međutim, ovakav tip projektila koji je bio dodatno opterećen usled povećanja njegove težine, dramatično je smanjio svoju preciznost (dotadašnji efektivni domet koji je iznosio 500 metara, smanjio se na svega 300 metara), a smanjena je i početna brzina projektila prilikom njegovog lansiranja.

Uvođenjem pasivne/dinamične oklopne zaštite koja je lako neutralisala projektile opremljene klasičnom kumulativnom bojevom glavom, inicirao je razvoj municije sa tzv. tandem-kumulativnom bojevom glavom. To je u stvari bio projektil sa dve bojeve glave. U SSSR je 80-ih godina razvijen tandem-kumulativni projektil PG-7VR koji je u sebi imao dve bojeve glave kalibra 64 i 105 mm. Njen mehanizam delovanja se ogledalo u tome što je prilikom udara u cilj (tenk) prednja kumulativna bojeva glava kalibra 64mm aktivirala ploče dinamiče zaštite koje se na određenom rastojanju ugrađuju na osnovni oklop tenka, dok je glavni kumulativni projektil kalibra 105mm ulazio kroz otvorenu „brešu“ i udarao u osnovni oklop. Ovakvo rešenje je bilo veoma efikasno: od RPG koji je opremljen sa ovakvim tipom projektila nisu mogli da se odbrane osnovni borbeni tenkovi čija oklopna zaštita je dostizala debljinu i do 600mm. Međutim, sa druge strane dodatno je opao efektivni domet ovog projektila, koji je usled male preciznosti iznosio svega 200 metara.

Pored toga , iz ručnih raketnih bacača RPG-7 je moglo da se dejstvuje i termobaričnim tipom projektila. Krajem 80-ih godina prošlog veka sa ovim projektilima su naoružane pešadijske jedinice sovjetske armije, da bi se omogućila efikasnija borba sa neprijateljskom živom silom koja se nalazila u zaštićenim objektima, bunkerima (uključujući i lakooklopljena borbena sredstva). Na ovaj način značajno je povećana vatrena moć pešadijskih jedinica koje su mogle efikasno da se izbore sa utvrđenim neprijateljom bez dopunske asistencije koja se oslanjana na intervenciju artiljerije, ili upotrebe tenkova za neposrednu vatrenu podršku.

Ne može mu ništa "zub“ vremena

RPG-7 je razvijen pre gotovo 60 godina. On se nalazi u naoružanju desetina armije sveta. Računa se da u svetu ima preko 9 miliona komada RPG-ova koji se primenjuju praktično u svim poznatim sukobima bez obzira na njegovu veličinu i intenzitet. Zasluga za ovakvu popularnost u svetu pripada njegovoj jednostavnoj konstrukciji, velikoj vatrenoj moći i jednostavnosti prilikom eksploatacije.

Obuku na RPG će za svega nekoliko časova savladati i potpuno neosposobljeni borac koji ne treba da se odlikuje nekom prevelikom pameti. Upravo radi ove činjenice RPG-7 predstavlja neizostavni deo naoružanja raznih neragularnih vojnih formacija koji deluju širom sveta.

Kao što smo rekli njegov glavni nedostatak je mala preciznost u odnosu na vođene protivtenkoske rakete. Međutim, sve to se kompnezuje malom cenom projektila (svega nekoliko stotina američkih dolara po jedinačnom komadu), gde se previše ne žali ako se po jednom cilju upotrebi i nekoliko projektila.

Foto: Reauters

Tokom prethodnih godina RPG je nekoliko puta modernizovan. Ove modernizacije su se uglavnom odnosile na ugradnju kvalitetnijih nišana, kao i uvođenje proširenog asortimana municije. Protokom vremena ovo oružje se osim SSSR-a i Rusije, legalno i nelagalno počelo proizvoditi i u drugim državama. Početkom 21.veka i u SAD je započela proizvodnja ručnog raketnog bacača-RPG koji tamo nosi oznaku PSLR. Štaviše, pored toga što pojedine formacije Vojske SAD koriste američku verziju RPG, organizovan je i eksport u druge zemlje.

Prvo vatreno krštenje RPG-7 je imao tokom Vijetnamskog rata. Pojavom „reaktivne sedmice“ u zoni konflikta, gubici američke oklopne tehnike su značajno uvećani. Individualni strelci naoružani ovim sredstvom koji su pokraj putnih komunikacija obično vrebali u zasedama, postali su prava noćna mora za američke tenkiste. Pored oklopne tehnike Vijetnamci su RPG-7 veoma uspešno koristili i za uništavanje raznih utvrđenih pozicija, bunkera, kao i žive sile neprijatelja.

Posebno je interesantno da su tokom svoje eksploatacije zaobeležni slučajevi da je RPG-7 imao rezultata i u borbi protiv vazdušnih ciljeva. Postoji veliki broj svedočenja gde su strelci sa RPG-7 obarali borbene helikoptere, pa čak i transportne avione. Tako je na primer oboren američki „Crni jastreb“ tokom operacije američkih specijalnih snaga u Mogadišu/Somalija, dok su u Avganistanu talibani uspeli da obore najmanje dva vojno-transportna helikoptera „Činuk“ koji su prevozili na desetine vojnika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija