• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Index.hr

23.06.2021

11:22

PROCURIO IZVEŠTAJ UN, NAJGORE TEK DOLAZI! Alarmantno upozorenje na 4.000 stranica, stručnjaci saglasni - imamo još jako malo vremena!

Vesti

PROCURIO IZVEŠTAJ UN, NAJGORE TEK DOLAZI! Alarmantno upozorenje na 4.000 stranica, stručnjaci saglasni - imamo još jako malo vremena!

Podeli vest

Nestašica vode, egzodus, pothranjenost, izumiranje vrsta ...

Život na Zemlji kakav poznajemo neizbežno će se promeniti usled klimatskih promena kada deca rođena 2021. budu imala 30 godina ili čak i ranije, upozorava UN-ov izveštaj do kojeg je došao AFP.

Između apokaliptičnog tona i nade

Nacrt izveštaja koje su napisale stotine naučnika pri Međudržavnom panelu za klimatske promene (IPCC), merodavnom na tom području, oscilira između apokaliptičnog tona i nade koja se pruža ljudima da promene svoju sudbinu trenutnim i drastičnim merama.

Sveobuhvatan izveštaj o proceni od 4.000 stranica mnogo je alarmantniji od prethodnog iz 2014. Iako se glavni zaključci neće promeniti, zvanično će biti objavljeno tek u februaru 2022., nakon što ga konsenzusom odobri 195 država članica.

Razorni učinci zagrevanja postaće bolno opipljivi i pre 2050. Bez obzira na stopu smanjenja emisije gasova, razorni učinci zagrevanja na prirodu i čovečanstvo koje o tome zavisi ubrzaće i postaće bolno opipljivi i pre 2050. godine.

"Život na Zemlji može da se oporavi od velikih klimatskih promena evolucijom u nove vrste i stvaranjem novih ekosistema", napominje tehnički sažetak na 137 stranica.

Među najvažnijim zaključcima je spuštanje praga preko kojeg se zagrevanje može smatrati prihvatljivim. Potpisivanjem Pariskog sporazuma 2015. godine svet se obvezao da ograniči globalno zagrevanje "znatno ispod 2°C", a nastoji da ograniči do 1.5°C porasta temperature. 

Foto: Pixabay

"Najgore tek dolazi"

Od sada, IPCC procenjuje da bi prekoračenje + 1.5°C već moglo "postupno da dovede do ozbiljnih posledica, a ponekad i nepovratno".

"Najgore tek dolazi, s mnogo više implikacija na život naše dece i naših unuka nego na naš", tvrdi IPCC.

Klima se već promenila. Iako je porast prosečnih temperatura od sredine 19. veka dosegao 1.1°C, učinci su ozbiljni i biće sve snažniji, čak i ako se smanje emisije CO2.

"Nagli gubici"

Za neke životinje i biljne sorte može biti čak i prekasno. "Čak i na + 1.5 °C, životni uslovi promiće se van mogućnosti prilagođavanja određenih organizama", podvlači se u izveštaju.

Poljoprivreda, uzgoj, ribarstvo..."U svim sistemima proizvodnje hrane povećavaju se nagli gubici", stoji u izveštaju, ukazujući na klimatske opasnosti kao "glavni pokretač". Međutim, čovečanstvo u ovoj fazi nije naoružano kako bi se suočilo s izvesnim pogoršanjem situacije.

"Trenutni nivoi prilagođavanja biće nedovoljni kako bi odgovorilo na buduće klimatske rizike", upozorava IPCC.

Foto: jelena tošić

Glad, poplave, migracije...

Čak i ograničavajući porast na 2°C, 80 miliona ljudi više će ogladneti do 2050. godine, 130 miliona moglo bi da padne u krajnje siromaštvo u roku od deset godina, a stotine miliona stanovnika obalsk gradova biće ugrožene češćim poplavama uzrokovanim porastom nivoa mora, što će zauzvrat dovesti do značajnih migracija.

Na porast od 15°C, u gradovima će 350 miliona dodatnih stanovnika biti izloženo nestašici vode, a 400 miliona na + 2°C. U tekstu se takođe naglašava opasnost od kaskadnih učinaka. Neke regione (Istočni Brazil, Jugoistočna Azija, Srednja Kina) mogle bi da pogode tri ili četiri istovremene nepogode ili čak i više: vrućina, suša, cikloni, ​​požari, poplave, bolesti koje prenose komarci...

A takođe moramo da uzmemo u obzir pojačane učinke drugih ljudskih aktivnosti štetnih za planetu, napominje izveštaj: uništavanje staništa, prekomerno iskorišćavanje resursa, zagađenje, širenje bolesti... Zbog toga je "svaki delić stepena važan", insistira IPCC.

Foto: Public

"Potrebna je radikalna transformacija"

Uprkos svojim alarmantnim zaključcima, izveštaj pruža notu nade. Čovečanstvo još uvek može da usmeri svoju sudbinu prema boljoj budućnosti.

"Potrebna nam je radikalna transformacija procesa i ponašanja na svim nivoima: pojedinci, zajednice, kompanije, institucije i vlada", tvrdi se u izveštaju.

"Moramo da redefinišemo svoj način života i potrošnju."

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
dera

pre 2 godine

Manje aviona , kamiona , manje vozila na benzin i naftu,....Vise transporta i putovanja sredstvima pogonjenim elektrikom , vise solarne energije i energije vetra , kao i energije vodenih strujanja i tokova ,.....sve se moze , ali ALAVI vlasnici prljave tehnologije nece , imaju ogroman novac (i to im je malo) i hoce jos vise , njihova BOLEST za novcem je naj veci problem .

Tomislav R

pre 2 godine

Klima na zemlji se menja otkad planeta postoji. Imali smo mini ledeno doba u 13 veku kada je uticaj čoveka na sredinu bio zanemarljiv. Ovo je propaganda globalista. Ko kaže da čovek može da zaustavi klimatske promene. One su normalne na ovoj planeti. Ništa ne stoji u mestu. Iza svega se krije namera da se kontroliše covecanstvo i uvode stokakvi potezi na to sto ste živi.

Srecko

pre 2 godine

Kakvi prevaranti, a potrebno je samo pošumiti ogromna prostranstva gde su šume isečene.

Mića Zgroženi

pre 2 godine

Pre sto godina su vikali da ćemo nestati pod okeanom kada se otope polovi tokom sledećih nekoliko decenija pa su onda šezdesetih vikali da dolazi novo ledeno doba i da će se severni polarni pokrivač proširiti na centralnu Evropu i SAD u periodu od dvadesetak godina a sada nam opet govore da se polovi tope i da ćemo nestati pod okeanima u sledećih par decenija. A svet im i dalje veruje. "Naučnike" iz IPCC su pre desetak godina uhvatili kako se preko emailova dogovaraju o prepravljanju podataka o temperaturi iz prošlosti kako bi prikazali nižu temperaturu u odnosu na današnjicu. Na primer, toplotni talasi 1920-1930 su bili neuporedivo gori nego bilo koji u skorijoj prošlosti ili današnjici ali o tome se ne priča. Mene lično su u školi učili da će se Severni pol otopiti, da će Holandija nestati pod okeanom i da će polarni medvedi izumreti do 2010. ukoliko se zagrevanje nastavi. Sada je 2021 godina, kažu da se zagrevanje ubrzalo, Severni pol se nije otopio, Holandija je još uvek tu a broj polarnih medveda stabilno raste već dvadeset godina. I pre su poturali raznorazna istraživanja i "neosporive" naučne podatke pa nisu bili u pravu. Zašto bi im iko ovog puta poverovao da jesu? Zato što kružni argument predstavljaju kao aksiom? Zato što treba da verujemo njihovim rečima više nego svojim očima? Ne. Odbijam.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija