• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.06.2021

14:58

RAZUME NAŠU POVEZANOST SA RUSIMA, DA LI JE OVO DOBRA VEST ZA SRBIJU?! Bajden šalje specijalca koji dobro poznaje Zapadni Balkan u Evropu!

Vesti

RAZUME NAŠU POVEZANOST SA RUSIMA, DA LI JE OVO DOBRA VEST ZA SRBIJU?! Bajden šalje specijalca koji dobro poznaje Zapadni Balkan u Evropu!

Podeli vest

Posle imenovanja Britanca Majkla Devenporta za šefa misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na tzv. Kosovu, za ambasadora Sjedinjenih Američkih Država pri OEBS-u sprema se Majkl Karpenter, još jedan dobar poznavalac prilika na Zapadnom Balkanu

Predsednik SAD Džozef Bajden pre nedelju dana nominovao je Karpentera za ovu funkciju, što treba da potvrdi Senat.

Karpenter je iskusni diplomata, bivši zvaničnik Pentagona, direktor "Pen Bajden Centra" za diplomatiju i globalno angažovanje, organizacije čiji je osnivač DŽozef Bajden, a kome je bio i savetnik u toku predsedničke kampanje, preneo je Kosovo onlajn.

Službovao je kao zamenik pomoćnika državnog sekretara odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, zatim kao specijalni savetnik potpredsednika SAD za Evropu i Evroaziju u vreme kada je potpredsednik bio Bajden, a u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD bio je direktor za Rusiju.

Njegov angažman se tokom karijere neretko ticao američke politike prema regionu Zapadnog Balkana.



Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Karpenter je pre dve godine ukazivao da on neće imati uspeha, ukoliko SAD i Evropska unija ne dogovore zajedničku taktiku za taj proces.

Takođe je izjavljivao da je krajnji cilj dijaloga obostrano priznanje, ali i da je pametna strategija da Amerika podrži ono što bi se dve strane dogovorile.

Iako je Vašingtonski sporazum potpisan u vreme mandata Donalda Trampa, prema Karpenteru, on ima pozitivnih elemenata, u smislu ekonomskih veza i komunikacija između Beograda i Prištine.

Jedan je od retkih Amerikanaca od koga se moglo čuti da razume istorijske veze između Srbije i Rusije i da američki ili zapadni zvaničnici nepromišljeno dolaze u Beograd sa porukama da bi te veze trebalo raskinuti.

Iznosio je i stavove da ne mora svaka država Zapadnog Balkana da bude članica NATO-a.

OEBS ima 57 država članica, sa tri kontinenta - iz Evrope, Azije i Severne Amerike, a jedna od članica je i Srbija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija