• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

30.06.2021

22:12

PREMINUO DONALD RAMSFELD, BIVŠI AMERIČKI MINISTAR ODBRANE, pamtiće ga po ratovima, po Abu Graibu, Gvantanamu i još mnogo čemu ne baš...

Printskrin

Vesti

PREMINUO DONALD RAMSFELD, BIVŠI AMERIČKI MINISTAR ODBRANE, pamtiće ga po ratovima, po Abu Graibu, Gvantanamu i još mnogo čemu ne baš...

Podeli vest

Bivši američki ministar odbrane i republikanski predsednički kandidat Donald Ramsfeld preminuo je u 88. godini, saopštila je njegova porodica

Ramsfeld je imao reputaciju veštog birokrate i vizionara moderne američke vojske, navodi AP.

U dva maha obavljao je dužnost ministra odbrane SAD, a njegova karijera protezala se tokom mandata četiri predsednika.

U svojoj nedavno objavljenoj knjizi memoara pod nazivom "Poznato i nepoznato" bivši američki ministar odbrane Donald Ramsfeld opravdava mnoge odluke koje su donesene tokom administracije Džordža Buša, ponajviše u vezi sa ratom u Iraku, ali priznaje da je trebalo da podnese ostavku 2004. godine posle skandala sa zlostavljanjem zatvorenika u iračkom zatvoru Abu Graib.

Donald Ramsfeld proveo je mnoge godine vrlo blizu centra američke političke moći - bio je najmlađi američki ministar odbrane u administraciji predsednika Džeralda Forda, a bio je i najstariji ministar odbrane za vrijeme predsednika Džordža Buša mlađeg.

EU JE LUDA, AKO MISLI DA JE SRBIJA SIZIF KOJI ĆE BESKONAČNO DA GURA KAMEN! Ima Beograd kome da se okrene - TU SU RUSIJA, KINA INDIJA...

Rat u Iraku koštao je dosad Sjedinjene Države skoro četiri i po hiljade poginulih američkih vojnika i 32 hiljade ranjenih, a finansijski teret je oko 700 milijardi dolara.

Mnogi odgovornost za to pripisuju bivšem predsedniku Bušu i njegovoj administraciji, ponajviše upravo Ramsfeldu.

U knjizi "Poznato i nepoznato" bivši ministar otkriva šta se događalo iza scene u kritičnim trenucima administracije Džordža Buša mlađeg. Autor se ne oslanja samo na svoja sećanja već i na obimnu dokumentarnu građu.

NEMCI SU POSLALI 150 HILJADA VOJNIKA, AMERI KO ZNA KOLIKO, I SADA BEŽE! Čak 20 godina su ih ubijali, ali... Njih ni Aleksandar Veliki nije pokorio, šta ste vi umislili...

 Priznaje da je za njega jedan od najtežih trenutaka karijere bio skandal koji je izbio nakon što su objavljene fotografije na kojima se vidi kako američki vojnici zlostavljaju zatvorenike u iračkom zatvoru Abu Graib. Ramsfeld kaže da je u tom za njega teškom trenutku dobio utehu tamo gde joj se nije nadao - od bivšeg predsednika Bila Klintona:

Jedan drugi američki zatvor, koji je otvorila Bušova administracija, takođe već godinama nailazi na oštre kritike međunarodne i domaće javnosti - pritvorni centar Gvantanamo na Kubi. Ramsfeld smatra da je taj zatvor za "neprijateljske borce" bio nužda i najbolje rešenje u tom trenutku.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija