• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

01.07.2021

14:11

Lukašenko: IZDRŽAĆEMO SANKCIJE ZAPADA! To su pokušaji Vašingtona i Brisela da STAVE ŠAPU na resurse Rusije i Belorusije!

AP/Photo

Vesti

Lukašenko: IZDRŽAĆEMO SANKCIJE ZAPADA! To su pokušaji Vašingtona i Brisela da STAVE ŠAPU na resurse Rusije i Belorusije!

Podeli vest

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da će Moskva i Minsk izdržati sankcije Zapada, koje su zapravo "bezobzirni pokušaj da se stavi šapa" na resurse Belorusije i Rusije

- Ne samo da ćemo izdržati te napade koji se preduzimaju protiv naših država, nego ćemo iskoristiti taj trenutak kako bi ojačali ekonomsku saradnju i učinili naše zemlje potpuno nezavisnim, ne samo u pogledu ekonomije - rekao je Lukašenko na plenarnoj sednici VIII Foruma regiona Belorusije i Rusije.

Kako je rekao, zapadne sankcije su bezobzirni pokušaji da se eliminišu ekonomski konkurenti i "stavi šapa" na resurse Belorusije i Rusije.

- Izloženi smo otvorenom ekonomskom i političkom pritisku. On možda sada ne bi bio potreban da su oni pobedili u onom blickrigu koji su pokrenuli u avgustu prošle godine (nakon predsedničkih izbora u Belorusiji). Nešto je krenulo po zlu. Istovremeno je jasno da su sve sankcije jednostavno drski pokušaji da se eliminišu ekonomski konkurenti i stavi šapa na ljudske i materijalne resurse naših zemalja - istakao je beloruski lider.

- Zapad je usmeren na obuzdavanje razvoja, sabotiranje integracionih projekata i promenu pravca beloruske države, i ne samo beloruske - izjavio je Lukašenko.

On je zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na javnoj podršci Minska u u svetlu pokušaja destabilizuje situacija u Belorusiji.

 

Lukašenko se zahvalio Putinu


- Hvala Vam što ste ponovo javno podržali Belorusiju i Beloruse u teškom periodu, posebno u svetlu tih pokušaja da se destabilizuje situacija u Belorusiji i sa stanovišta ekonomije - istakao je Lukašenko.

Takođe je konstatovao da Rusija preduzima napore da očuva krhku ravnotežu snaga na planeti, ali Zapad ne želi uvek da sluša konstruktivne predloge.

- Vidimo kakve napore ulaže rukovodstvo Rusije kako bi se održala krhka ravnoteža snaga na planeti. Međutim, nažalost, kolektivni Zapad u Vašingtonu i u Briselu ne želi uvek da sluša konstruktivne predloge. Naši protivnici ometaju sve zdrave, pozitivne inicijative i izazivaju nove krize - rekao je predsednik Belorusije.


Prema njegovim rečima, namerno se uništava bezbednosna arhitektura, stvorena nakon Drugog svetskog rata.

Foto: YoutubePrintscreen/Boris Tюmencev

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

Kako je dodao, neophodno je razraditi strategiju integracije belorusko-ruske Saveza Rusije i Belorusije.

- Predlažem da se razmotri mogućnost pripreme dugoročne strategije integracije Saveza Rusije i Belorusije, na primer, do 2030. godine, da se obogati konkretnim projektima s osvrtom na ključne prioritete i vektore razvoja - istakao je on.

Govoreći o Ukrajini, rekao je da će Rusija i Belorusija uvek biti zajedno sa bratskim ukrajinskim narodom - ali šta da se radi kad je rukovodstvo bratske Ukrajine krenulo drugim putem - rekao je.

Naglasio je da se ne sme dopustiti raskidanje bratskih veza sa Ukrajinom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija