• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

03.07.2021

21:36

SUD DONEO ODLUKU! Objaviće se DOKAZI O POVEZANOSTI Klintonovih i Epstajnove madam!

Vesti

SUD DONEO ODLUKU! Objaviće se DOKAZI O POVEZANOSTI Klintonovih i Epstajnove madam!

Podeli vest

Okružni sudija Njujorka Loreta Preska presudila je u četvrtak da lični finansijski podaci Gilejn Maksvel, koji dokazuju njenu povezanost sa američkim predsednikom Bilom Klintonom i njegovom suprugom Hilari, treba da budu predstavljeni javnosti

Veze Bila i Hilari Klinton sa kontroverznim finansijskim magnatom Džefrijem Epstajnom i njegovom bivšom devojkom, ćerkom korumpiranog medijskog mogula Gislejn Maksvel intenzivno je pod lupom medija zbog tvrdnji da je bivši predsednik SAD posećivao luksuzno privatno ostrvo finansijera Epstajna.

Dokumenti potiču iz tužbe za klevetu koju je 2015. pokrenula Epstajnova najglasnija tužilja za seksualno zlostavljanje i podvođenje Virdžinija Roberts Džufri. Tužba je pečatirana u junu 2017. Ali Virdžinija, koja kaže da su je Epstajn i Makvelova bar u tri navrata primoravali na seks sa britanskim princom Endruom, dugo je insistirala da se podaci objave.

Spekulisalo se da bi dokumenti slučaja iz 2015. godine mogli da umešaju druge ljude bliske Epstajnu u njegovu navodnu šemu seks-trgovine.

Ima li novca od Klintonovih?

Pravni tim navodno bivše seksualne robinje Džufri zahtevao je od Maksvelove da dostavi sve poreske prijave i bilans stanja kompanijama koje je kontrolisala, uključujući Projekat „Tera mar“, samostalnu ekološku neprofitnu organizaciju, u nadi da će to pomoći da se napravi poravnanje.

Prema sudskim spisima koje je Telegraf citirao, zahtevano je da Maksvelova pokaže „bilo koji izvor finansiranja Projekta ’Tera mar‘ ili bilo koje druge neprofitne organizacije sa kojom je povezana, uključujući, ali ne ograničavajući se na sredstva dobijena od Inicijative ’Klinton global‘, fondacije Klinton (a/k/a William J. Clinton Foundation, a/k/a/ the Bill, Hilary & Chelsea Clinton Foundation), i ’Klintonove fondacije Inicijativa za klimatske promene‘“.

Očekuje se da će ovi izveštaji biti objavljeni narednih nedelja. Prema poreskim prijavama Projekta „Tera mar“, kompanija je dobila javnu podršku u iznosu od 196.000 američkih dolara između 2013. i 2017. Takođe je otplatila troškove u iznosu više od 600.000 američkih dolara, koji su čak podrazumevali zajmove osnivača i predsednice Maksvelove.

"Nije posao suda“ da bi štiti Maksvelovu od tabloida

Pravni tim britanske zajednice trudio se da evidenciju drži zapečaćenom, rekavši da će njihovo objavljivanje ometati šanse za pošteno suđenje Gilejn Maksvel zbog medijskog pritiska, ali sudija Preska nije to uvažila. U četvrtak je navela da nije posao suda da policijski štiti od medijskog linča.

- Tabloidno pijačarenje ne umanjuje značaj materijala koji bi mogli razumno uticati na odluku suda - izjavila je sudija Preska.

Prošle nedelje sud je doneo odluku da američki tužioci mogu da koriste izjave Gilejn Maksvel iz 2016. koje su date u okviru iste tužbe za klevetu, uprkos činjenici da su sadržale vrlo intimne informacije o njoj.

Foto: Prinskrin Youtube

Gilejn Maksvel

Advokati su pokušali da spreče tužioce da koriste iskaze u predstojećem krivičnom postupku protiv nje u novembru. Rekli su da se bogata naslednica medijskog magnata Roberta Maksvela složila da odgovori na „vrlo nametljiva pitanja“ o Epstajnu, samo pod obećanjem da će ona biti držana u tajnosti. Ali zahtev za vođenje evidencije van krivičnog postupka na kraju je odbijen.

Maksvelova se trenutno nalazi u bruklinskom zatvoru i čeka suđenje za šest krivičnih dela zbog optužbi za seks-trafiking i dve tačke krivokletstva. Njen bliski prijatelj i navodni saradnik Džefri Epstajn umro je u zatvoru u avgustu 2019. godine pre nego što je počelo njegovo suđenje zbog optužbi za seksualnu trgovinu.

Šta Klintonovi imaj u sa Epstajnom i bogatom naslednicom

Epstajnovi odnosi sa najuticajnijim svetskim porodicama, uključujući Klintonove, bili su pod pojačanim nadzorom nakon niza optužbi za seks-trgovinu, pedofiliju i zlostavljanja sa kojima se suočio zahvaljujući desetinama žena koje su ga stavile iza rešetaka.

Virdžinija Džufri je 2011. tvrdila da je Bil Klinton u jednom trenutku sa njom i „dve mlade devojke“ posetio Epstajnovo privatno ostrvo - navodni epicentar trgovine seksom - dok ih je Maksvelova pratila na putovanju.

Maksvelova je u svom svedočenju iz 2016. godine rekla da su ove tvrdnje „100 posto potpuna izmišljotina i laž“.

- Ponovo, Virdžinija apsolutno potpuno laže - rekla je ona sudu. "Ovo je tema klevete u vezi s Virdžinijom i lažima koje je izgovorila, a jedna od laži koju je izgovorila je da je predsednik Klinton bio na ostrvu gde sam ja bila prisutna - prenosi međunarodni Sputnjik.

Maksvelova je, međutim, priznala da su ona i Klinton leteli Epstajnovim privatnim avionom (što su otkrili i dnevnici leta), poznatim kao „Lolita ekpres“, ali nije mogla da kaže da li su bivši predsednik i njen bivši dečko bili prijatelji.

Fotografije na kojima je Maksvelova pored Klintona u avionu kružile su na društvenim mrežama u svetlu optužbi za trgovinu seksom. Druga, iz 1993. godine, prikazala je nju i Epstajna kako poziraju pored predsednika Klintona tokom njihove posete Beloj kući, ubrzo nakon što je finansijer poslao novac za obnovu Ovalne kancelarije, prema izveštajima.

Klinton ili njegova fondacija nisu se oglasili o bilo kakvom nedelu, ali je u kući na Menhetnu pokojnog finansijera Epstajna otkriven bizaran portret ulje na platnu koji prikazuje Bila Klintona u plavoj haljini.

Ovo je pokrenulo više pitanja nego odgovora o statusu njihovih odnosa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 2 godine

I treba otkriti sve prljavstine ovog bracnog para koji je vodio USA.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija