• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

08.07.2021

23:20

Grci opet uvode zabranu kretanja?! Na izlet samo vakcinisani ili testirani!

Informer/Fotomontaža

Vesti

Grci opet uvode zabranu kretanja?! Na izlet samo vakcinisani ili testirani!

Podeli vest

U jednom danu zabeležen je skok zaraženih na 1.800, a epidemiolozi strahuju da bi do kraja nedelje cifra mogla da poraste na gotovo tri hiljade obolelih

Grčka vlada ponovo pooštrava mere zbog naglog porasta broja novoobolelih od korone! Samo u jednom danu zabeležen je skok zaraženih na 1.800, a epidemiolozi strahuju da bi do kraja nedelje cifra mogla da poraste na gotovo tri hiljade obolelih!

Zbog straha od širenja indijske korone Grčka vraća epidemiološke mere. Ponovo se uvodi ograničenje kretanja među regionima i izleti i obilasci biće dozvoljeni samo za vakcinisane i one koji urade test na koronavirus.

Upozorenje!

Ja ne mogu da vakcinaciju učinim obaveznom, ali upozoravam da sada svako na sebe preuzima odgovornost za posledice
Kirijakos Micotakis, premijer Grčke

To onda znači nove peripetije i komplikacije za turiste, ali i troškove. Ukoliko neko planira izlet tek tri dana po dolasku, moraće ponovo da uradi PCR test, a on u Grčkoj košta trenutno oko 40 evra, antigenski test je nešto jeftiniji i košta 10 evra, ali ne sme da bude stariji od 48 sata. Tako bi dvoje ljudi za jedan izlet samo za testiranje morali da plate 80 evra!

Takođe, od danas će svi kafići, restorani, barovi i klubovi moći da rade samo ako imaju obezbeđena mesta za sedenje i ne mogu da prime goste preko toga kako se ne bi stvarala gužva.

Kako prenose grčki mediji, samo na jednoj zabavi u poznatom baru u Atini zaraženo je stotinak mladih. Najnoviji podaci pokazuju da je prosečna starost inficiranih 27 godina.

Od ponedeljka je pooštrena kontrola i putovanja trajektom, što znači da svi putnici moraju da budu vakcinisani ili da imaju negativan PCR ili brzi test, što se odnosi i na decu stariju od 12 godina. Ovo takođe predstavlja problem za sve one kojima test istekne dok stignu do trajekta, s obzirom na to da moraju ponovo da se testiraju i izlažu dodatnom trošku i komplikacijama.

- Trebalo bi da putujem za vikend, idem sa porodicom u Pefkohori, ali sada me već hvata strah, kako zbog tih novih mera koje uvode ili bi mogli da uvedu, tako i zbog velikog broja zaraženih. Idemo sa dvoje male dece i zaista ne bismo voleli da se desi da neko od nas dobije koronu - navodi P. M. iz Beograda koji se sprema na put u Grčku.

Strah je opravdan, s obzirom na to da su i tamošnje vlasti u panici jer se zaraza ponovo brzo širi.

- U Grčkoj je već registrovano više desetina slučajeva indijske mutacije koronavirusa, što znači da nema vremena za odlaganje vakcinacije. Ja ne mogu da vakcinaciju učinim obaveznom, ali upozoravam da sada svako na sebe preuzima odgovornost za posledice - rekao je premijer Grčke Kirijakos Micotakis.

Zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardijas upozorio je da je u poslednjih 10 dana prosečna starost novozaraženih 27 godina.

- Zarazniji delta soj možda je postao dominantan i širi se Grčkom - rekao je on.

S obzirom na to da se celokupna situacija vezana za indijsku koronu komplikuje, a restrikcije se ponovo uvode, dovode se u pitanje brojni aranžmani naših turista.

Podsetimo, od početka pandemije u Grčkoj je registrovano 429.144 slučaja koronavirusa, a preminulo je 12.754 ljudi.

Grčke vlasti su ukinule većinu restriktivnih mera posle pada broja obolelih, ali sada veći deo njih vraćaju, pa naši turisti strahuju.

Šta je potrebno za putovanje u Grčku

* Popunjen PLF formular minimum 24 sata pre ulaska u Grčku

* Potvrdu o obavljenoj kompletnoj vakcinaciji bilo kojom vakcinom ili
* Negativan antigenski test, ne stariji od 48 sati ili
* Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata
* Za decu stariju od 12 godina potreban je negativan antigenski ili PCR test ili
potvrda o preležanom virusu
* deca mlađa od 12 godina izuzeta su od testiranja




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija