• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

13.07.2021

07:00

SRBIJO, OVO MOŽDA I NIJE TAKO LOŠE! ŽENE ĆE MOĆI DA IMAJU VIŠE MUŽEVA! Muškarci se i nisu nešto pokazali, pa...

Vesti

SRBIJO, OVO MOŽDA I NIJE TAKO LOŠE! ŽENE ĆE MOĆI DA IMAJU VIŠE MUŽEVA! Muškarci se i nisu nešto pokazali, pa...

Podeli vest

Južnoafričko Ministarstvo unutrašnjih poslova predložilo je ozakonjenje poliandrije, oblika porodičnih odnosa u kojima jedna žena može imati više muževa

Ideja je izazvala živu javnu polemiku.
       
Porodični zakon u Južnoj Africi jedan je od najliberalnijih na svetu. U toj zemlji su legalizovani i homoseksualni odnosi i poligamija - porodica u kojoj jedan muškarac ima nekoliko žena.
       
Pristalice predloga tvrde da se radi o stvarnoj rodnoj ravnopravnosti.
       

Poliandrija će spasiti porodicu za muškarce koji pate od impotencije ili neplodnosti - drugi muškarci će preuzeti odgovornost za zadovoljstvo žene i začeće.
       
Protivnici su uvereni da je to suprotno afričkoj tradiciji i da će potencijalno stvoriti krizu samoidentifikacije kod dece koja neće znati čije će prezime nositi.
       
Otvorilo se i pitanje: da li će supruga morati da plati otkupninu za svoje muškarce.
       
Profesor Kolis Mačokoa specijalista za ovo pitanje naglašava:
       
- Afrička društva nisu spremna za istinsku ravnopravnost. Mi ne znamo šta da radimo sa ženama koje ne možemo da kontrolišemo.
       
Mačoko je istraživao poliandriju u svojoj zemlji rođenja - susednom Zimbabveu.
       
Razgovarao je sa 20 žena i njihovih  45 ko-muževa:
       
- Poliandrija, zato što je odbacuju delovi društva, bila je primorana da pređe u ilegalu. Tajnovitost je slična onoj kod masona. Kad se suoče sa nekim koga ne poznaju ili kome ne veruju, oni čak i poriču da takav brak postoji. Sve iz straha od odmazde i progona - rekao je on.
       
Prema njegovim rečima, žena ima moć da odstrani ko-muža ako veruje da destabilizuje njene druge veze. Neki muškarci su na status ko-muža pristajali iz ljubavi, a neki zbog  neplodnosti - da bi žena mogla da ima decu.
       
Među protivnicima poliandrije je i lider opozicione Afričke demohrišćanske stranke (ACDP), velečasni Kenet Mešoe, koji smatra da bi ona „uništiloadruštvo".
       
- Doći će trenutak kad će neki od muškaraca reći: 'Provodiš najviše vremena sa tim muškarcem, nego sa mnom' - i doći će do sukoba između te dvojice muškaraca - dodao je on.

Lider Islamske partije Al Džamah Ganijef Hendriks je rekao:
       
- Možete da zamislite, kad se rodi dete, da će biti potrebno mnogo više DNK testova da se ustanovi ko je otac."
       
Biznismen i televizijska ličnost Musa Mseleku - koji ima četiri supruge - među onima je koji se najglasnije protive poliandriji.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija