• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Index.hr

13.07.2021

18:44

TALIBANI MASAKRIRALI AVGANISTANSKE VOJNIKE uzvikujući Alahu Akbar! Uznemirujući snimak pokazuje RASUTA tela! /VIDEO/

Printscreen/Youtube/CNN

Vesti

TALIBANI MASAKRIRALI AVGANISTANSKE VOJNIKE uzvikujući Alahu Akbar! Uznemirujući snimak pokazuje RASUTA tela! /VIDEO/

Podeli vest

CNN je objavio video snimak na kojem se vidi kako talibani ubijaju avganistanske vojnike koji su želeli da se predaju 16. juna

Na snimku se čuje kako neko viče: "Predajte se, komandosi, predajte se!" Posle toga se vidi da nenaoružani muškarci izlaze iz zgrade i ubrzo talibani pucaju na njih uzvikujući "Alahu Akbar" (Bog je velik).

Talibani su 16. juna ubili pripadnike avganistanskih specijalnih snaga u gradu Davlat Abad u provinciji Fariab, u blizini avganistanske granice sa Turkmenistanom. CNN je naišao na nekoliko snimaka događaja, potvrdio njihovu autentičnost i razgovarao sa svedocima.

Na snimku se vide tela avganistanskih vojnika kako rasuta leže na pijaci.

Svedoci su rekli da su vojnici nakon žestoke borbe za zadržavanje grada ostali bez municije i da su ih ubrzo opkolili Talibani. Na jednom video snimku, koji traje oko 45 sekundi, može se čuti slučajni slučajni prolaznik kako na lokalnom jeziku govori talibanima da ne pucaju na vojnike.

- Ne pucajte u njih, ne pucajte u njih, molim vas. Kako to da Paštuni ubijaju Avganistance? - reče prolaznik. Paštuni su iranska etnička grupa u Avganistanu.

Crveni krst je potvrdio da su pronađena 22 tela avganistanskih vojnika. Ova ubistva šalju suprotnu poruku od talibanskih tvrdnji da prihvataju predaju vojnika i, u nekim slučajevima, plaćaju im da odu kući jer tako obezbeđuju avganistansku teritoriju.


Tri dana nakon borbi u Davlat Abadu, talibani su objavili video snimak na kojem se vidi kako vojnici oduzimaju oružje i oružje. Oni su za CNN rekli da su snimci na kojima pucaju na avganistanske vojnike lažni i da je u stvari bila propaganda vlade koja je želela da spreči buduću predaju. Portparol je rekao da su 24 vojnika još uvek u zarobljeništvu i nalaze se u provinciji Farjab, ali nije pružio nikakve dokaze za te tvrdnje.

Avganistansko Ministarstvo odbrane poreklo je da talibani drže vojnike i reklo je CNN-u da su ubijeni.

Nekoliko svedoka iz Davlat Abada reklo je CNN-u da su talibani hladnokrvno pucali na vojnike. Jedan čovek je rekao da su komandosi stigli u grad sa nekoliko tenkova, ali da su nakon dva sata borbe ostali bez municije.

- Ubrzo su ih opkolili talibani. Zatim su ih odveli na sredinu ulice i sve ih streljali - rekao je svedok.

Još jedan svedok, trgovac koji radi na tržištu, takođe je rekao da komandosi - nisu pružali otpor. Podigli su ruke u vazduh i predali se, a talibani su samo pucali - rekao je trgovac.

Foto: Printscreen/Youtube/Al Jazeera Balkans

Nakon najave američkog predsednika Džoa Bajdena da će povući sve američke trupe iz zemlje do 11. septembra, desetine hiljada civila raseljeno je širom Avganistana.

Talibani tvrde da su preuzeli kontrolu nad skoro 200 okruga, uglavnom na severu i severozapadu Avganistana. U ponedeljak su rekli da su „hiljade vojnika pobegle i zagrlile Islamski Emirat raširenih ruku“.

- Očistili smo skoro dve stotine okruga od zlonamernog prisustva - dodaje se u saopštenju.

Foto: AP PHOTO

Avganistanske specijalne snage obučile su i opremile Sjedinjene Države i imaju jedinicu od oko 11.000 vojnika. Ali bez američke podrške, postaje im sve teže da drže delove Avganistana i trpe velike gubitke.

CNN je dobio pristup drugom video snimku koji prikazuje tela komandosa koje su talibani ubili prošle nedelje u drugom delu provincije Farjab. Crveni krst je potvrdio da je sa lokacije prikupio više od desetak tela.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija