• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji.hr

14.07.2021

11:26

ŠTA SE OVDE DOGODILO?! 1.000 ZARAŽENIH, a svi bili vakcinisani, ili su imali negativan test!

Pixabay

Vesti

ŠTA SE OVDE DOGODILO?! 1.000 ZARAŽENIH, a svi bili vakcinisani, ili su imali negativan test!

Podeli vest

Mnogobrojni ljubitelji tehno i haus muzike učestvovali su na Verknipt festivalu u Utrehtu, koji je održan između 3. i 5. jula, ali dugoočekivani masovni muzički događaj pretvorio su u novo žarište koronavirusa

Posetioci su za ulazak na manifestaciju morali da pruže potvrdu o vakcinaciji, da su preboleli kovid, ili negativni test, piše Špigl.

Desetak dana kasnije stižu vesti da se uprkos preduzetim merama opreza gotovo 1.000 posetilaca zarazilo koronavirusom, s tendecijom rasta. Ovu informaciju objavilo je nekoliko holandskih medija poput 'Het Parool' i 'AD'. Reč je o oko 5 odsto od ukupnog broja posetilaca dvodnevnog događaja.

Portparolka holandskog zdravstvenog zavoda Lidija van der Mer izjavila je da bi brojka zaraženih mogla da raste u idućim danima.

- Ipak, verujemo da smo sada na vrhuncu talasa, rekla je.

Prema njenim rečima, organizatori su se pridržavali epidemioloških mera. Prvog dana zarazilo se 448 posetilaca, a drugog dana 516.

Delta varijanta koronavirusa brzo se širi u Holandiji s reprodukcijskim brojem od 2,17, najvišim od početka pandemije, naveo je u izveštaju od utorka Nacionalni institut za javno zdravstvo i zaštitu okoline (RIVM).

Foto: Reuters

Reprodukcijski broj pokazuje da će se na svakih zaraženih 100 ljudi, zaraziti sledećih 217. RIVM drži da je između 60 i 65 odsto svih zaraženih posledica delta varijante.

Poslednjih dana broj novozaraženih u 24 sata se kretao oko 8.000. Međutim, mala je verovatnoća da će zaraženi imati teži oblik kovida-19, navode u izveštaju. Sedmodnevna incidencija prošle nedelje bila oko 270 novozaraženih na 100.000 stanovnika, dok ih je u Nemačkoj trenutno tek 6,5. Dramatični porast zaraza podstakao je vladu u petak da odustane od ublažavanja nekih mera.

Diskoteke i noćni klubovi se opet zatvaraju, a festivali se više neće održavati jer se čini da su oni glavni izvori zaraza poslednje dve nedelje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija