• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

14.07.2021

13:57

AMERIMA SAMO NUKLEARKE PROBLEM, MANJI SUKOBI SU - OK! Putin predložio da se u deklaraciju unese da je BILO KAKAV RAT NEDOPUSTIV, Bajden odbio!

Tanjug/AP

Vesti

AMERIMA SAMO NUKLEARKE PROBLEM, MANJI SUKOBI SU - OK! Putin predložio da se u deklaraciju unese da je BILO KAKAV RAT NEDOPUSTIV, Bajden odbio!

Podeli vest

Rusija je predlagala SAD da u zajedničkoj deklaraciji na kraju samita Rusija-SAD bude uneto da je nedopustiv „bilo kakav rat“ između dve države, ne samo nuklearni, kako je naznačeno u finalnom dokumentu, saopštio je novinarima izvor u ruskoj delegaciji

Po njegovim rečima, na sednici Saveta ministara inostranih poslova država-članica Šangajske organizacije za saradnju u Dušanbeu ruska strana je saopštila da dogovor Rusije i SAD iz 16. juna da se ne sme dozvoliti nuklearni rat i da se pokrene kompleksni dijalog o strateškoj stabilnosti i budućoj kontroli naoružanja je dosta pozitivan korak.

Prema podacima izvora, ruska delegacija je saopštila da je Rusija želela da u tom saopštenju unese konstataciju da se ne sme dozvoliti, ne samo nuklearni rat sa SAD, već i svaki drugi rat, uzimajući u obzir rizike koji mogu da prerastu u nuklearni konflikt između Rusije i SAD, ali dve strane su se zaustavile na tome da je nedopustiv samo nuklearni rat.

Kako je dodao izvor, ruska delegacija je izrazila nadu da „SAD nema planove za pokretanje konflikta sa Rusijom uz pomoć konvencionalnog naoružanja“.

Foto: Reuters

Ruska strana je saopštila na sednici da Vašington već dugo vremena uništava sistem kontrole naoružanja, između ostalog SAD su izašle iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i Sporazuma o otvorenom nebu. Istovremeno je istaknuto da se „zahvaljujući odgovornoj poziciji administracije DŽozefa Bajdena uspelo da se sačuva Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju“ koji je bio produžen za još pet godina.

Podsetimo, samit predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i DŽozefa Bajdena održan je 16. juna u Ženevi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija