Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

15.07.2021

12:41

Oproštajna poseta Merkelove Americi, glavne teme tiču se Rusije i KIne!

Vesti

Oproštajna poseta Merkelove Americi, glavne teme tiču se Rusije i KIne!

Podeli vest

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas dolazi u svoju poslednju posetu Vašingtonu posle skoro 16 godina mandata tokom kojeg je sarađivala sa četiri američka predsednika

Džo Bajden dočekaće Merkelovu u Beloj kući, a oba lidera nadaju se da će susret doprineti obnavljanju veza dva saveznika posle mandata prethodnog predsednika Donalda Trampa. Poseta Merkelove Beloj kući koja je prva nekog evropskog lidera otkad je Bajden preuzeo funkciju u januaru, pokazuje da SAD žele da poprave odnos vodećom evropskom zemljom, prenosi Rojters.

SAD i Nemačka su ključni saveznici NATO, ali se spore oko nekoliko teških pitanja kao što su izgradnja gasovoda Severni tok 2 iz Rusije ka Nemačkoj preko Baltičkog mora.

Podsetimo, portparolka Bele kuće DŽen Psaki precizirala je da Bajden i dalje gleda na Severni tok 2 kao na "loš posao", prenosi Rojters. Psaki je odbila da kaže da li će biti postignut dogovor o američkim tarifama nemačkoj kompaniji "Severni tok 2 AG" i njenom izvršnom direktoru, a koje su privremeno suspendovane.

Amerika i Nemačka se ne slažu i oko ekonomske saradnje sa Kinom, nastavka ograničenja putovanja u SAD iz Evrope i protivljenja Nemačke privremenim odricanjem od autorskih prava radi ubrzanja proizvodnje vakcina protiv korona virusa.
 

Foto: Reuters

Nemačka kancelarka Angela Merkel

Bajden i Merkel će, kako se očekuje, razgovarati i o borbi protiv pretnji demokratijama širom sveta, protiv ruskih sajber napada i nastojanju Kine da dominira naprednim tehnologijama, najavili su zvaničnici u Vašingtonu i Berlinu.

Tema će sigurno biti i borba protiv pandemije kovida-19 i klimatskih promena. Na agendi kancelarke je najpre doručak sa potpredsednicom Kamalom Haris, sastanak u četiri oka sa Bajdenom i večera koju će Bajden sa suprugom prirediti u Beloj kući. Kancelarka će, takođe, dobiti počasni doktorat Škole naprednih međunarodnih studija na Univerzitetu Džons Hopkins.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija