• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

21.07.2021

19:31

AMERIKA I UKRAJINA RAZGOVARAJU O SEVERNOM TOKU 2! Vašington ima POLUGU PRITISKA na Rusiju!

Vesti

AMERIKA I UKRAJINA RAZGOVARAJU O SEVERNOM TOKU 2! Vašington ima POLUGU PRITISKA na Rusiju!

Podeli vest

U Ukrajini su 20. i 21. jula održani sastanci lokalnih vlasti sa savetnikom američkog Stejt departmenta Derekom Šoleom povodom „obostranih zabrinutosti“ Vašingtona i Kijeva po pitanju gasovoda „Severni tok 2“, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs

Savetnik Stejt departmenta potvrdio je SAD ostaju posvećene tome da „osiguraju kako Rusija ne bi mogla da koristi energiju kao instrument prinude protiv Ukrajine ili neke druge zemlje u Evropi“.

- Savetnik Šole potvrdio je našu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i evroatlantskim težnjama Ukrajine. Savetnik je ukazao na napore Ukrajine da promoviše reforme u sferi ekonomije i vladavine zakona sa akcentom na jačanju korporativnog upravljanja i antikorupcijskih institucija - rekao je Prajs.

Kako je saopštio Šole za list „RBK Ukrajina“, predstavnici američke administracije podržavaju kontakte sa Berlinom i Kijevom o „Severnom toku 2“. Prema njegovim rečima, strane će uskoro objaviti sporazum koji su postigle o tom projektu, a rad na dokumentu se bliži kraju.

- Želim da istaknem da kada razgovaramo sa nemačkim partnerima, razgovaramo i sa kijevskim kolegama, osluškujemo njihove strahove, ideje, podatke. Razmišljamo kako da osiguramo da Ukrajina dobije podršku koja je potrebna za izgradnju bolje energetske budućnosti, zaštitu od ruske agresije - rekao je američki savetnik.

Foto: AP/Photo

Kako je istakao, on ne bi želeo da „Severni tok 2“ bude tako blizu završetka izgradnje, ali Vašington, kako je rekao, „ima polugu pritiska na Rusiju“.

 

- Radimo na tome da Ukrajina ostane tranzitna zemlja... ne samo naredne godinu-dve, nego i mnogo duže - rekao je on.

 

Šole se sastao sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom, ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom, šefom predsedničkog kabineta Andrejem Ermakom i zamenikom ministra spoljnih poslova Evgenijem Eninom.

Podsetimo, mediji su u utorak pisali da je postignut dogovor između SAD i Nemačke o projektu gasovoda. List „Volstrit džurnal“ je, pozivajući se na sopstvene izvore, napisao da bi zemlje mogle da saopšte o dogovoru već u sredu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija