• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

22.07.2021

08:39

10 GODINA OD BREJVIKOVOG MASAKRA U OSLU I NA OSTRVU UTOJA! Norveška se u suzama seća 77 nevino ubijenih ljudi, monstrum odslužuje 21-godišnju kaznu zatvora

Tanjug/AP

Vesti

10 GODINA OD BREJVIKOVOG MASAKRA U OSLU I NA OSTRVU UTOJA! Norveška se u suzama seća 77 nevino ubijenih ljudi, monstrum odslužuje 21-godišnju kaznu zatvora

Podeli vest

U Norveškoj se danas obeležava 10 godina od masakra u Oslu i na ostrvu Utoja, kada je anti-migrantski nastrojeni ekstremista Anders Bering Brejvik ubio 77 ljudi

Taj događaj se smatra najgorim činom nasilja u toj zemlji od Drugog svetskog rata. Brejvik je prvo aktivirao automobil bombu ispred kancelarije premijera u Oslu, gde je poginulo osam osoba, da bi se nakon toga odvezao do ostrva Utoja i iz vatrenog oružja ubio 69 ljudi, koji su se okupili u omladinskom letnjem kampu, podseća Rojters.
 

Foto: Tanjug/AP

Premijerka Norveške Erna Solberg odaće počast nevinim žrtvama

Komemorativna ceremonija će biti održana ispred nekadašnje kancelarije premijera u Oslu, koja je od napada ostala prazna ruševina zbog nesaglasnosti oko njene obnovi. Komemorativnoj ceremoniji će prisustvovati premijer Erna Solberg, preživeli i rodbina žrtava.

Foto: Reuters

Andreas Brejvik na suđenju


Nakon toga će biti održana služba u katedrali u Oslu, na kojoj će govoriti generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je u vreme napada bio premijer. Na kraju službe, u podne, širom zemlje će pet minuta zvoniti crkvena zvona. Kasnije tokom dana će na ostrvu Utoja biti odata počast žrtvama masakra, a uveče će na ceremonij u Oslu govoriti kralj Harald.

Brejvik (42) služi 21-godišnju kaznu zatvora koja može da bude produžena ako i dalje bude smatran pretnjom za društvo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija