• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

25.07.2021

11:46

OVO SE VIŠE NE ZAUSTAVLJA! AMERI, IDITE KUĆI, NISTE NAM POTREBNI! AVGANISTAN JE BIO SAMO POČETAK, Vojska SAD nepoželjna i u Iraku!

Vesti

OVO SE VIŠE NE ZAUSTAVLJA! AMERI, IDITE KUĆI, NISTE NAM POTREBNI! AVGANISTAN JE BIO SAMO POČETAK, Vojska SAD nepoželjna i u Iraku!

Podeli vest

Irački premijer Mustafa al-Kadimi izjavio je da njegovoj zemlji više nisu potrebni američki vojnici u borbi sa takozvanom Islamskom državom, ali formalni vremenski okvir za njihovo pregrupisanje zavisiće od predstojećih razgovora sa američkim zvaničnicima početkom naredne sedmice

On je za agenciju AP rekao da će Irak i dalje tražiti od SAD pomoć u obuci i vojnim obaveštajnim podacima.

Al Kadimi kasnije putuje u Vašington gde bi u ponedeljak trebalo da se sastane sa američkim predsednikom DŽozefom Bajdenom, sa kojim će voditi četvrti krug strateških pregovora, navodi AP.

- Nema potrebe za bilo kakvim stranim trupama na iračkom tlu - rekao je irački zvaničnik i dodao da su iračke snage bezbednosti i vojska sposobni da odbrane zemlju bez koalicionih snaga na čelu sa SAD. 

Al Kadimi je naveo da će eventualno povlačenje vojnika biti zasnovano na potrebama iračkih snaga, koje su prošle godine pokazale da mogu da izvode samostalne misije protiv Islamske države.

(VIDEO) BES PRIRODE! BELGIJA PONOVO POTOPLJENA, bujice nose automobile i sve pre sobom - OVO JE GORE NEGO PROŠLE NEDELJE!

- Rat protiv ID i spremnost naših snaga zahteva poseban vremenski okvir, a to će zavisiti od pregovora koje ćemo voditi u Vašingtonu - dodao je al Kadimi.

SAD i Irak su se dogovorili u aprilu da će prelazak na misiju obuke i savetovanja značiti da će se borbena uloga američke vojske u toj zemlji okončati, ali se nisu dogovorili oko vremenskog roka kada će ta tranzicija biti završena.

Na sutrašnjem sastanku u Beloj kući očekuje se da će Bajden i Al Kadimi precizirati vremenski okvir, verovatno do kraja godine.

ZAPAD PROTIV RUSIJE I KINE - NOVI FRONT U BOSNI! Velika promena odnosa moći - žestok obračun počeo u SB UN, SRBIJA I SRPSKA U OPASNOSTI!

Broj američkih vojnika u Iraku je oko 2.500 od kraja prošle godine, kada je smanjen sa 3.000 kako je to naložio bivši predsednik Donald Tramp.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija