• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

29.07.2021

10:37

PUTIN DA IM OBEZBEDI MIR! Pašinjan traži da Moskva rasporedi RUSKE GRANIČARE duž jermensko-azerbejdžanske granice!

Vesti

PUTIN DA IM OBEZBEDI MIR! Pašinjan traži da Moskva rasporedi RUSKE GRANIČARE duž jermensko-azerbejdžanske granice!

Podeli vest

Situacija duž jermensko-azerbejdžanske granice se ne stabilizuje uprkos naporima vlade Jermenije i međunarodne zajednice, izjavio je vršilac dužnosti premijera Nikol Pašinjan na sastanku vlade zemlje

- Azerbejdžan nastavlja agresivnu retoriku i dejstva, ignorišući sve predloge međunarodne zajednice za rešavanje nastale situacije - rekao je Pašinjan.

Prema njegovim rečima, Azerbejdžan, za razliku od Jermenije, još uvek nije odgovorio na predlog Minske grupe OEBS-a za pokretanje političkog dijaloga na visokom nivou.

- Takođe smo izrazili spremnost da budemo uključeni u dijalog o pitanjima izvan mandata Minske grupe OEBS-a. Azerbejdžan svojim delovanjem na sve moguće načine pokušava da naruši mogućnost dijaloga - istakao je on.

Jermenski političar takođe je predložio Rusiji da razmesti uporišta svojih graničara duž cele jermensko-azerbejdžanske granice.

- Zalažemo se za početak procesa razgraničenja i demarkacije granice između Jermenije i Azerbejdžana. Izneli smo predlog za paralelno povlačenje jermenskih i azerbejdžanskih trupa sa granice, razmeštanje ruskih graničara u delu od Sotka do Hoznavara (od istoka do juga Jermenije), nadgledanje pogranične linije i početka procesa razgraničenja i demarkacije - objasnio je on.

Prema njegovim rečima, uzimajući u obzir nastalu situaciju na granicama, „ima smisla da se razmotri postavljanje uporišnih punktova ruskih graničara po celoj dužini jermensko-azerbejdžanske granice“, što će dati mogućnost da se radi na demarkaciji granice „bez rizika od vojnih sukoba“.

On je dodao da se Jermenija priprema da o ovoj temi razgovara sa ruskim kolegama.

Pašinjan je predložio i da Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) rasporedi posmatračku misiju duž jermensko-azerbejdžanske granice.

- Kao članica ODKB, Jermenija, koja će od 16. septembra postati predsedavajuća Organizacijom, shvata svoju odgovornost da ne stvara pretnje bezbednosti ODKB-u i ne uključuje savezničke države u vojne operacije. Zvanično isključujem svaku provokaciju Oružanih snaga Jermenije. Smatram da bi, radi razjašnjavanja realnosti međusobnih optužbi Jermenije i Azerbejdžana, jedno od rešenja moglo biti raspoređivanje posmatračke misije ODKB duž armensko-azerbejdžanske granice - istakao je on.

Prema njegovim rečima, s obzirom na nemogućnost izvršavanja takve misije u okviru ODKB-a, za Jermeniju bi mogli biti prihvatljivi i drugi formati koje priznaje međunarodna zajednica, uključujući i kopredsedavanje Minske grupe OEBS-a.

Ranije je Jerevan objavio da su u pucnjavi na granici poginule tri osobe, a pet je ranjeno, a ima ranjenih i na azerbejdžanskoj strani. Kasnije su se posredovanjem Moskve strane dogovorile o primirju, međutim u četvrtak je razmena vatre nastavljena.

Odnosi između Jermenije i Azerbejdžana su veoma napeti, uglavnom zbog situacije oko Nagorno-Karabaha. Prošle godine je još jedna runda vojnog sukoba završena zaključenjem sporazuma korisnog za Azerbejdžan: Jermenija je vratila Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon, a u regionu su razmešteni ruski mirovnjaci.

Posle toga započelo je razgraničenje granica, što je rezultiralo još jednom krizom čiji je vrhunac bio u maju.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59