• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

06.08.2021

15:03

HAOS U AVGANISTANU! Ćetvoro mrtvih u napadu na kuću ministra odbrane, talibani ubili portparola vlade i komandanta milicije

Vesti

HAOS U AVGANISTANU! Ćetvoro mrtvih u napadu na kuću ministra odbrane, talibani ubili portparola vlade i komandanta milicije

Podeli vest

Najmanje četiri osobe su poginule, a više od 10 je povređeno nakon bombaškog napada militanata na kuću avganistanskog ministra odbrane Bismilaha Kana Mohamadija

Avganistanski ministar nije bio kod kuće kada je detonirana automobil -bomba i ispaljeni hici u blizini njegove rezidencije u utvrđenoj Zelenoj zoni Kabula, a njegova porodica je bezbedno evakuisana, dok su četiri napadača ubijena, prenosi BBC.

Bezbednosni zvaničnici potvrdili su da su četiri osobe poginule u napadu, a da je 11 ranjeno i da su prebačeni u bolnice u Kabulu.

“Ne brinite, sve je u redu. Uveravam svoje voljene sunarodnike da takvi napadi ne mogu da utiču na moju spremnost da branim svoj narod i zemlju", poručio je Mohamadi nakon napada na Tviteru.

Niko nije do sada preuzeo odgovornost za napad, ali on je usledio pošto su talibanski pobunjenici napredovali u ofanzivi na gradove u provincijama na jugu i zapadu zemlje. Američki Stejt department osudio je napad, a portparol Ned Prajs poručio je da iako još ne može zvanično to da potvrdi, ovaj incident ima sva obeležja akcija koji su izvršili talibani proteklih nedelja.

Napad se dogodio u trenutku kada se vode borbe vladinih snaga i talibana u većini avganistanskih gradova, a Savet bezbednosti UN zahteva hitan prekid nasilja.

Prethodno je javljeno da su talibanski borci ubili načelnika vladinog centra za medije i informisanje u glavnom gradu Kabulu. Kako se navodi, zvaničnik saveznog ministarstva unutrašnjih poslova je potvrdio da je Dava Kan Minapal koji je bio na čelu vladinog centra za medije i informisanje (GMIC) ubijen, ali nije naveo ko je odgovoran za ovo ubistvo.

Minapal je takođe bio i portparol predsednika Avganistana Ašrafa Ganija. Talibani su danas pojačali sukobe sa vladinim snagama, a njihov cilj je bila milicija Abdula Rašida Dostuma koja sarađuje sa vlastima u Kabulu, čime se produžava njihova višemesečna ofanziva u avganistanskim pokrajinama.

Foto: AP/Tanjug

Napeto u Avganistanu


Vlasti su danas potvrdile da je, u blizini grada Šebergana, ubijeno najmanje 10 avganistanskih vojnika, kao i komandant naoružanih pripadnika Dostumove milicije, koju čine Uzbeci iz Avganistana.

"Talibani su ove nedelje izveli oružane napade na periferiji Šebergana i tokom teških sukoba ubijen je komandant provladinih snaga milicije lojalan Dostomu", saopštio je vladin zvaničnik Abdul Kader Malia, prenosi Rojters.

Talibani, koji se bore za ponovno uspostavljanje vlasti, nakon što su ih 2001. godine zbacile snage predvođene SAD, pojačale su svoju kampanju kako bi porazile vladu koju podržava Vašington, jer američke snage završavaju povlačenje iz ove zemlje nakon 20 godina.

Talibani i avganistanska vojska vode već dve nedelje žestoke borbe za grad Laškar Gah, prestonicu provincije Helmand, a Ujedinjene nacije su ove nedelje saopštile da se duboko zabrinute zbog bezbednosti desetina hiljada ljudi zarobljenih u ovom gradu. Poslednjih meseci talibani su stekli kontrolu nad desetinama okruga i više provincija na severu zemlje.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija