• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

07.08.2021

23:25

JEDNIM RAFALOM UNIŠTAVA NASELJENA PODRUČJA! Moskva razvila GENIJALNI raketni bacač sa VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM! /VIDEO/

YoutubePrintscreen

Vesti

JEDNIM RAFALOM UNIŠTAVA NASELJENA PODRUČJA! Moskva razvila GENIJALNI raketni bacač sa VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM! /VIDEO/

Podeli vest

Novi ruski višecevni raketni sistem sa veštačkom inteligencijom moći će, prema zamisli konstruktora, nezavisno da pogađa ciljeve i jednim rafalom uništava naseljena područja, piše portal „Nešenal interest“

Da bi se ovaj projekat priveo kraju, Rusija će morati da reši ista pitanja sa kojima se suočava kompanija „Tesla“ pri razvoju bespilotnih automobila – jedina razlika je u tome što će njena vozila biti napunjeni tonom eksploziva, upozorava autor.

Portal piše da će „genijalni raketni bacač“ uskoro moći samostalno da pogađa ciljeve – i to je povod da se ozbiljno razmisli o izgledima i posledicama stvaranja novog ruskog višecevnog raketnog sistema sa veštačkom inteligencijom. „Robokaćuša“ će moći da uništi čitavo naselje jednom salvom, ističe autor članka.

Kako je objasnio generalni direktor državnog preduzeća za proizvodnju raketne artiljerije NPO „Splav“, Aleksandar Smirnov, ruski višecevni raketni sistemi prve generacije, kao što su „Grad“ ili „Tornado“, bili su opremljeni samo minimalnim sredstvima za automatizaciju. Međutim, sistemi napravljeni poslednjih godina, uključujući modifikacije tipa „Tornado G“ i „Tornado S“, već imaju ugrađene složenije komponente koje mogu postati osnova za „perspektivne robotske reaktivne sisteme, naglasio je on.

Smirnov je takođe primetio da postojeći raketni bacači tipa „Tornado S“ već imaju određeni stepen automatizacije u sistemu navođenja i upravljanja paljbom, kao i automatizovanu opremu za pripremu i lansiranje raketa.

- To nam omogućava da automatizujemo proces pripreme i kontrolišemo vođenje lansirnih kontejnera i gađanje, kao i da automatski izvodimo topografsku lokaciju i orijentaciju borbenog vozila na terenu, daljinski unosimo parametre leta i lansiramo granate bez izlaska posade iz kabine - objasnio je on.

Međutim, prilično je teško shvatiti šta je generalni direktor „Splava“ konkretno imao na umu govoreći o „automatizaciji“, naglašava se u članku. Radi se o tome da savremeni sistemi naoružanja, uključujući tenkove i artiljerijsko oruđe, često takođe imaju određeni stepen automatizacije – na primer, automatske punjače koji povećavaju brzinu paljbe, ili automatska sredstva zaštite od dolazećih raketa i granata, naglašava autor.

Ali ako se pretpostavi da se radi o potpuno autonomnom ruskom višecevnom raketnom sistemu, onda u tom slučaju automatizacija već dostiže mnogo viši i složeniji nivo, konstatuje kolumnista. Da bi se stvorio takav sistem, potrebno je u najmanjem slučaju konstruisati „bespilotni“ kamion sposoban da savladava prepreke i to pod neprijateljskom vatrom.

Istovremeno, on mora uspešno da funkcioniše u „borbenom poretku“ – kao deo konvoja svojih trupa, bez sudaranja sa drugim vozilima i nailaženja na vojnike, naglašava se u članku. Za to je potreban složeni sistem veštačke inteligencije, kao i sveobuhvatno upravljanje situacijom i vrlo pouzdan sistem veze, s obzirom da robotizovani raketni sistem mora tačno da procenjuje i sopstvenu lokaciju i lokaciju neprijatelja, konstatuje se u članku.

Pri tome se najvažnije pitanje tiče sistema kontrole, napominje se u članku. Na kraju krajeva, pretpostavlja se da čak ni automatizovani raketni bacač svejedno neće moći da puca bez komande čoveka u kontrolnom centru – što znači da će u slučaju iznenadnih nepredviđenih situacija ili u slučaju gubitka veze „Robokaćuši“ nedostajati fleksibilnost koju ima prava ljudska posada, smatra autor.

Prema njegovom mišljenju, potpuno robotizovani sistem neće moći, na primer, da efikasno sprovodi odbrambena dejstva u slučaju iznenadnog neprijateljskog napada ili da pruži vatrenu podršku svojim trupama u odsustvu veze sa komandom.

U svakom slučaju, prilikom stvaranja takvih sistema Rusija će morati da reši sva pitanja sa kojima se sada suočavaju kompanije „Gugl“ i „Tesla“ pri razvoju svojih bespilotnih automobila, ističe se u članku. Međutim, razlika je u tome što će u ovom slučaju ruska bespilotna vozila „biti natrpana tonom eksploziva“, naglašava portal.

I ako običan automobil bez vozača, ukoliko dođe do greške u programu, može samo da udari nekoga na putu, višecevni raketni sistem koji kontroliše veštačka inteligencija može greškom da uništi celo selo jednom salvom, upozorava autor. Međutim, ako se na kraju ovaj projekat pokaže uspešnim, nije isključeno da će tada i zapadni proizvođači početi da se obraćaju Rusiji radi saveta kako najbolje da naprave vozilo bez posade, zaključuje „Nešenal interest“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija