• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Wikipedia/bastabalkana.com

08.10.2021

23:59

RAJ NA ZEMLJI! Ovo je RUSKA SVETA GORA! Foto/Video

pixabay.com

Vesti

RAJ NA ZEMLJI! Ovo je RUSKA SVETA GORA! Foto/Video

Podeli vest

Ruska Sveta Gora se nalazi na ostrvu Valam, na jezeru Ladoga

 

Na jezeru se nalazi arhipelag od preko 50 manjih ostrva. Najveće ostrvo (po kome je i ceo arhipelag dobio ime) je ostrvo Valam.

Arhipelag je poznat po Valamskom manastiru koji se nalazi na njemu, kao i po svojim prirodnim lepotama.

Na Valamskom arhipelagu raste preko 480 različitih biljnih vrsta. Mnoge od tih biljaka su na ostrvo doneli monasi iz Valamskog manastira. Od 1965. godine arhipelag je zaštićen kao prirodno dobro.

Valamski manastir

Valamski manastir je manastir Ruske pravoslavne crkve, koji se nalazi u Valamskom arhipelagu na ostrvu usred jezera Ladoga, pokrajina Karelija.

 

 

Prema nekima manastir je osnovan za vreme apostola Andrije Prvozvanog. Danas se kao datum osnivanja pominje se 1407. godina. Druga teorija govori o grčkom monahu iz 10. veka Sergeju Valamskom, koji je manastir ustanovio sa karelijskim drugarom Hermanom.

Manastir Valam je bio najsevernija tačka Pravoslavne crkve prema ugrofinskim paganima i kasnije zapadna prema katolicima Tavastije, Savonije i protestantske švedske Karelije. U 16. veku, za vreme rusko-švedskog rata, bio je razaran od strane Šveđana, tada je stradalo dosta monaha u manastiru. Napadi Šveđana su bili i 1611. i 1715, kada su manastir i spalili. Granica je tada tekla usred jezera Ladoga. U 18. veku manastir je obnovljen, a 1812. dolazi pod Veliku kneževinu Finsku, koja je bila deo Ruske Imperije.

 

 

Godine 1917. Finska postaje nezavisna, a Finska pravoslavna crkva, koja je pre bila pod ruskom patrijaršijom, postaje autonomna pod Carigradskom patrijaršijom. Tako je Valamski manastir bio jedno vreme najvažniji hram Finske pravoslavne crkve. Liturgija se je sa crkvenoslovenskog jezika promenila u finski jezik a kalendar sa julijanskog na gregorijanski. Te su promjene bile sporne u monaškoj zajednici u manastiru.

 

 

Za vreme Drugog svetskog rata Finci su manastir evakuisali, tada je 150 monaha pobeglo u unutrašnjost Finske i osnovalo Novi Valamski manastir u gradu Hejnavezi, koji je danas jedini manastir Finske pravoslavne crkve, nakon evakuacije ostalih u ratu.

Nakon pada komunizma Valamski manastir je 1989. godine uživao patronat ruskog patrijarha Aleksija II, koji je često obišao taj manastir.

Valamski manastir je danas poznat i po odličnom muškom horu, koji je petočlanski, sa čijim turnejama po svetu sabiru novac za obnovu manastira.

Godišnje manastir obiđe oko 100 hiljada turista i vernika.

Istorija

Ime ostrva potiče od ugro-finske reči "valamo" koja označava visoku (gornju) zemlju.

Neka od ostrva Valamskog arhipelaga su naseljena već u 10. veku. U 12. veku ostrva su bila deo Novgorodske republike. Do 17. veka pripadala su Rusiji kada ih je zauzela Švedska. Tada su Šveđani (1611. godine) razrušili manastir koji je obnovljen tek 1715. godine. Međutim Rusija ih je povratila manje od jednog veka kasnije. Kada je početkom 19. veka osnovana Velika kneževina Finska u okviru Ruske carevine, Aleksandar I Romanov njoj je pripoio Valamski arhipelag. Godine 1917. Valamski arhipelag je postao deo nezavisne države Finske. Međutim ponovo je pripojen Sovjetskom Savezu posle Zimskog rata.

Stanovništvo

Sem monaha na ostrvu Valam žive i mirjani. Od infrastrukture na ostrvu se nalazi: predškolska ustanova, dom kulture, osnovna škola i medicinski centar.

Svetovno stanovništvo na ostrvu trenutno nema zvaničan administrativan status. Stanovništvo ostrva želi da dobije zvaničan status seoskog naselja, što bi im omogućilo da učestvuju u opštinskim izborima. Međutim za to im je potrebna odluka vrhovnog suda Karelije, a i rukovodstvo Valamskog manastira se protivi tome.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Biće više infarkta i šlogova! Zbog nagle promene vremena lekari u pripravnost
Društvo

Biće više infarkta i šlogova! Zbog nagle promene vremena lekari u pripravnost

Taman što se većina navikla na visoke temperature, koje su iznad vrednosti za ovo doba godine, meteorolozi najavljuju nagli pad temperature u noći između utorka i srede, a prof. dr Predrag Mitrović, kardiolog iz Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da se ona može odraziti na ceo organizam, te da se opet očekuje da najveći problem imaju kardiovaskularni bolesnici, a mogu se očekivati i gastritisi i čir na želucu.

16.04.2024

10:32

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija